Tar æren for økonomisk opptur: Erna Solberg, her i Dagbladets valgbod foran Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Tar æren for økonomisk opptur: Erna Solberg, her i Dagbladets valgbod foran Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Økonomi:

Regjeringens fortelling om at gode tider skyldes blåblå politikk er avslørt

Økonomien har fått en opptur, men ikke på grunn av Erna Solberg.

Meninger

Det ble mye omtalt for fire år siden, rett før Erna Solberg inntok regjeringskontorene: For Høyre vil håndteringen av den økonomiske politikken være avgjørende når partiet søker gjenvalg. Partiets troverdighet når det gjelder ansvarlig økonomisk styring er historisk sett høy, og målet for perioden var klart:

Økonomien skulle få mer vekst og flere bein å stå på enn olja. Selv tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik spilte opp Høyres pengegrønne fingre før valget i 2013. «Erna har god greie på økonomisk styring og kan husholdere med statens penger», var attesten fra Bondevik.

Da oljekrisen slo inn for fullt, var det derfor grunn til bekymring i regjeringskontorene, og det ikke bare fordi arbeidsplasser forsvant, at velgerne fikk mindre penger å rutte med, og at statsfinansene fikk seg en trøkk. Hvis historiefortellingen om regjeringens økonomiske styring handlet om nedtur, ledighet og stagnasjon, ville gjenvalget sannsynligvis ryke.

, rett før Solberg ber velgerne om tillit til fire nye år som regjeringssjef, er norsk økonomi på vei inn i en konjunkturoppgang. For knapt to uker siden spådde sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, stabil vekst, over normalen, de neste åra. Det går bedre med landet nå, enn for et par år siden.

Det er et narrativ som kan avgjøre årets valg. Arbeiderpartiet, som har forsøkt å kritisere regjeringen for å ha gjort «for lite, for seint» i forbindelse med oljekrisa, når ikke fram til velgerne med budskapet. Statsministerens økonomiske politikk er tilsynelatende tilliten verdig. Regjeringen og Solberg gjentar det derfor så ofte de kan: «Jeg håper dere legger merke til at det går bra med landet», sa Solberg til et samlet pressekorps i slutten av juni. «Folk ser at pilene peker oppover og at regjeringens politikk virker», sa hun til Dagbladet forrige uke.

Solberg tar imidlertid æren for en opptur hun ikke er ansvarlig for. Fredag kunne vi i Klassekampen lese at økonomien går bedre takket være krefter regjeringen ikke rår over. Til avisa sa flere økonomer at sentralbanksjef Øystein Olsens lave styringsrente, den lave kronekursen, moderate lønnsoppgjør, og lavere arbeidsinnvandring har vært de viktigste årsakene til oppturen.

Regjeringens fortelling om at gode tider skyldes blåblå politikk er avslørt. Tilbake står vi igjen med en antatt ansvarlig regjeringssjef som har bedrevet den mest uansvarlige oljepengebruken vi har sett til nå. Det er ikke en attest ala Bondevik, men det er denne Høyre fortjener.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.