Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Regjeringens karakterbok:
Få topper og mange flopper

Politisk spill, maktkamp og eget rot: Solberg-regjeringen legger en turbulent høst bak seg.

Svakt heat: Det har vært en turbulent høst for regjeringen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Svakt heat: Det har vært en turbulent høst for regjeringen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke visste vi at karakterboka for våren 2018 skulle bli Per Sandbergs siste.

Men den tidligere fiskeriministerens dramatiske exit ble likevel ikke høstens høydepunkt. Kristelig Folkepartis sakte-TV-valg av politisk retning, Hareide-avgang, Ropstad-komplott, abortdebatt, regjeringens forsømmelse av rikets sikkerhet, samt pengebråk på Stortinget har gitt oss alt annet enn normale tilstander i norsk politikk.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer

Med et snitt på 3,15 går Solberg-regjeringen inn i jula med en av de svakeste karakterbøkene de siste åra. Høyres posisjon er svekket, Venstre sliter, Frp har markeringsbehov, og KrF-striden har skapt mye uro i rekkene.

Her er Dagbladets dom over statsrådenes innsats det siste halvåret.

Statsminister Erna Solberg (H)

Svakt halvår for regjeringen Solberg. For første gang i hennes tid er det blitt hvisket om regjeringsslitasje, med mangel på nye ideer. Den kontroversielle håndteringen av KrFs retningsvalg og abortstriden har tatt mye tid og oppmerksomhet, som har kostet i oppslutning for Høyre og svekket Ernas popularitet i målinger.

Men, har kommet ut av halvåret som vinner av dragkampen om KrF, og er posisjonert til å få Kjell Ingolf Ropstad & co. inn i regjering på nyåret. En enorm strategisk seier, om enn vunnet med til tider ufint spill.

Vant: Statsminister Erna Solberg. Foto: REUTERS
Vant: Statsminister Erna Solberg. Foto: REUTERS Vis mer

Finansminister Siv Jensen (Frp)

Når økonomien går godt, går det som regel også godt for finansministeren. God vekst i norsk økonomi og lav arbeidsledighet fører i år til at oljepengebruken trolig ender på bare 2,5 prosent.

Statsbudsjettet ble loset trygt gjennom Stortinget, men savnet kanskje de store Frp-sakene – i alle fall 500 000 kroner til Human Rights Service. Kuttet fikk det til å koke i Frp, og ble rettet opp med en finte i saldert. Håndterte «KrF-høsten» bedre, hvor partiet samlet seg disiplinert.

Like heldig håndtert var ikke dissensen og oppstyret rundt FNs migrasjonsplattform. Håndteringen av hytteleien av Andresen-familien har også blitt en pinlig sak.

Reddet HRS: Finansminister Siv Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Reddet HRS: Finansminister Siv Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Kulturminister Trine Skei Grande (V)

Den erklært kulturelskende kulturministeren fikk uttelling i kulturbudsjettet, som svulmet opp og bøtte på noen av de smertefulle kuttene fra tidligere år. Filmbransjen fikk omsider litt bedre armslag.

Har valgt en pragmatisk innstilling og dempet noen av de verste arge hylene etter at det ble foreslått å flytte tunge kulturinstitusjoner til regionene, men flere vanskelige spørsmål gjenstår.

Kulturmeldingen var full av gode tanker og lyriske formuleringer, men kunne vært mer konkret. Krangelen med Abid Raja svekket Skei Grande, og viste en utsatt leder som strever med å få vist at Venstre har lyktes i regjeringsprosjektet.

Sliter: Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sliter: Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H)

Sanner har vært fraværende og svak i debatten om læreplanene, og synes ikke å ha problemstillingen under huden. Lener seg i uttalelsene sine for tungt på meningssterke ideologer på feltet. Den som fører skoledebatten på vegne av Høyre er ikke statsråden, men Mathilde Tybring-Gjedde.

Snakker med fornuftig innestemme på integreringsfeltet, som han ble satt til å lede fordi han kjenner kommunene godt.

Tanken om at skolepolitikken og integreringspolitikken kan trekke veksler på hverandre er god, men satsingen har ennå ikke materialisert seg i konkrete resultater.

Mangler resultater: Jan Tore Sanner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Mangler resultater: Jan Tore Sanner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp)

Flyttet fra landbruksministerposten til et nytt, komplisert felt. Har til nå håndtert det godt. Som sin forgjenger skyver han fra seg ansvaret i bompengedebatten, men viser større ærlighet om bompengepolitikken til regjeringen.

På offensiven med en rekke nye forslag, blant annet 4-felts motorvei til lavere pris, og høyere fartsgrenser. Stopp i E18-utbygging inn til Oslo seiler opp som et stort problem, en konflikt Dale skulle ha unngått og nå må rydde opp i.

Har ennå ikke klart å overbevise publikum om konkurranseutsettingen av jernbanen, det blir en stor oppgave framover.

Problemene står i kø: Jon Georg Dale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Problemene står i kø: Jon Georg Dale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H)

Den konfronterende stilen hennes har skapt mye bråk, men statsråden får det likevel som hun vil med tvangssammenslåingene i regionreformen.

Har innført nye krav til lokale myndigheters ansvar for forebygging av flom og ras – og holder i kjent stil det åpent om det betyr at hun mener folk i utsatte områder bør flytte.

Sterk og effektiv, men noen ganger går det ut over forberedelsene. Det fikk for eksempel Advokatforeningen til å karakterisere hennes forslag til «Open Government Partnership (OGP)» som basert på 15 minutters diskusjon og ideer skriblet ned på post it-lapper.

Konfronterende: Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Konfronterende: Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Helseminister Bent Høie (H)

Den ellers dyktige statsråden går nå på autopilot som helse-teknokrat. Forsvinner til rollen som fylkesmann i 2021, noe som har svekket hans legitimitet i sektoren.

Har også mistet halve departementet til Åse Michaelsen, og fått sin makt redusert. Omtales som egenrådig, og uten evne til nytenkning. Rotet fælt med abortloven, og gjorde vondt verre for regjeringen. Faller kraftig på terningen fra forrige vurdering.

På autopilot: Bent Høie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
På autopilot: Bent Høie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

I en regjering der mange roter, framstår hun som et av regjeringens sikreste kort. Toppet nylig Politicos liste over europeiske politikere med gjennomføringskraft, en kåring som bekrefter hennes gode internasjonale renommé.

Har mye av æren for at Norge har et greit forhold til Trump-administrasjonen. Er trygg og tydelig i sitt forsvar av EØS. Har gått klart ut mot Russland flere ganger, om aggresjonen i Ukraina og brudd på INF-avtalen.

Måtte gjennom en absurd seanse som innkalt til Stortinget av Frp for å forsvare regjeringens politikk og FNs migrasjonsplattform, men taklet også det på en god måte.

Godt renommé: Ine Eriksen Søreide. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Godt renommé: Ine Eriksen Søreide. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Roses av næringslivet for å rette oppmerksomhet mot støtten til bedrifter som vil etablere seg internasjonalt, koblingen mellom utdanning og næringslivet, samt ny strategi for små- og mellomstore bedrifter.

Har landet handelsavtale med Indonesia, en av verdens mest folkerike nasjoner. Mangler imidlertid gjennomslag i Stortinget.

Gikk på et sviende nederlag i Color Line-saken, samt begrensning av innleie. Kjemper for å markere seg. Går for å være et intellektuelt alibi i regjeringen og i Høyre, men sliter med å finne formen. Kan ofte bli enkel og sjablongpreget i debatter – noen ganger med en eim av skoledebatt.

Stort nederlag: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Stort nederlag: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H)

Avslutter en solid høst med å få på plass en ny IA-avtale. Nyter stor respekt både i fagbevegelsen og hos arbeidsgiverne. Veldig resultatorientert og hardtarbeidende, søker ikke rampelyset, men hard i klypene når hun må.

Grep inn med tvungen lønnsnemnd i sykepleierstreiken. Parkerte Facebook-høyre i debatt om sysselsetting blant innvandrere. Helserelaterte trygdeytelser og EØS-debatt er nye utfordringer hun må takle.

Solid: Anniken Hauglie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Solid: Anniken Hauglie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H)

Sviktet da det gjaldt som mest på hennes fagfelt i høstens heftige abortdebatt. Gjemte seg for pressen og ble filleristet i Stortinget der hun avslørte at det også skortet på kunnskap.

Rykket ut til forsvar for norsk barnevern og fikk fortjent kritikk for å være unyansert. Ble også kritisert for å reagere for seint da Dagbladet avslørte barnevernsproblemer i region vest. Vil bli sjef i Wada.

Kan bli byttet ut om KrF går inn i regjering.

Sviktet: Linda Hofstad Helleland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sviktet: Linda Hofstad Helleland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)

En av regjeringens mest joviale statsråder, men med stadig nye mageplask i den offentlige debatten. Nato-øvelsen Trident Juncture burde være et strålende utstillingsvindu for Forsvaret, men ulykken med fregatten Helge Ingstad har i ettertid overskygget alt annet.

Statsråden forsterket selv fadesen ved først å angripe pressedekningen, for deretter å anklage trafikksentralen for lekkasjer. På samme måte har Bakke Jensen i debatten om Digitalt grensevern bidratt til å heve konfliktnivået - når han har forsøkt det stikk motsatte.

Lite overbevisende også i høringen om objektsikring.

Lite overbevisende: Frank Bakke-Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Lite overbevisende: Frank Bakke-Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp)

Evner ikke gjøre eldrepolitikken til vinnersak, til tross for at Frp har posten og partiet har det som en av sine kjernesaker. Er usynlig og irrelevant i offentligheten, og stallfyll i regjeringen. Mangler engasjement og driv, men først og fremst et prosjekt.

Sylvi Listhaug er en viktigere eldre- og folkehelsepolitiker for Frp enn Michaelsen.

Ingen vinner: Åse Michaelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ingen vinner: Åse Michaelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V)

Har markert seg sterkt internasjonalt, men hjemme går det tråere. Venstre har ikke fått store nok gjennomslag for klima i statsbudsjettet, og han mangler evnen til å profilere politikken og partiet sitt.

Selv etter en tørkesommer, flom i høst, klimarisikoutvalgets rapport og klimaforhandlinger i Polen, har Elvestuen vært relativt anonym.

Sveinung Rotevatn er blitt hentet inn for å rydde opp i kommunikasjonen.

Få gjennomslag: Ola Elvestuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Få gjennomslag: Ola Elvestuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H)

Skal statsrådene måles etter budsjettgjennomslag, er Astrup en soleklar éner i feltet. Leverte på énprosent-målet allerede før regjeringspartiene satte seg ned med KrF, men kritiseres for manglende prioritering.

Noe av den manglende retningen på prosjektet kan trolig tilskrives «lame duck»-posisjonene han havnet i da KrF erklærte at de ville søke regjeringsmakt.

Står samtidig midt i en krevende intern omorganiseringsprosess, ment å styrke bistandsforvaltningen. Prosessen har fortsatt til gode å skape virkelig bråk, men kan potensielt føre til en uheldig intern lammelse.

Leverer: Nikolai Astrup. Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP
Leverer: Nikolai Astrup. Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP Vis mer

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)

Svært aktiv i sektoren, men evner ikke engasjere. Er lite synlig, noe som er kritisk for et parti med få statsråder, og er mer junior i departementet enn forventet.

Hentet lite penger i budsjettet til sitt største prosjekt som statsråd, Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning (LTP).

Hun har også gjort seg upopulær i akademia i Open Access-debatten, fikk ikke penger til vikingskipene, og rotet bort Venstre-seier om studiestøtte.

Svak: Iselin Nybø. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Svak: Iselin Nybø. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp)

Hopper ikke akkurat etter Wirkola i justisdepartementet, men kom skjevt ut fra hoppkanten i saken om objektsikring.

Sliter med å ha kommet inn fra sidelinja i politikken etter mange års fravær, lener seg på erfaring og god politisk teft, men kan dermed bli litt sleivete.

«Tidenes satsing» på politiet smuldrer bort i ressurskrangel og en krevende politireform, som tar mye av hans tid.

Sleivete: Tor Mikkel Wara. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sleivete: Tor Mikkel Wara. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp)

Skulle egentlig bli fylkesmann, så ordfører, men returnerte i sommer til rikspolitikken da Per Sandberg forsvant ut.

Har en mindre konfliktsøkende stil enn sin forgjenger, men har likevel hatt nok å stri med - ikke minst på grunn av sin bakgrunn fra laksenæringa. Nesvik, som kom fra jobben som kommunikasjonssjef i brønnbåtrederiet Sølvtrans, måtte allerede første uka på jobb håndtere at hans tidligere arbeidsgiver er blant dem som har tømt avlusingsvann for nært gytefelt for torsk.

Nesvik ryddet bråket av veien ved å stramme inn reglene.

Nok å stri med: Harald Tom Nesvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nok å stri med: Harald Tom Nesvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp)

Anonym i løpet av sitt halve år som del av regjeringen. Det betyr samtidig at han heller ikke har vært like polariserende som sin forgjenger, noe som er egnet til å skape ro i et konfliktfylt felt. Både debatt om oljeskatt og vindmøller i høst har foregått uten statsråden som ledende stemme.

Kunne puste lettet ut da oljeselskapet Lundin forrige uke presenterte en plan for å følge opp Stortingets krav om elektrifisering av Edvard Grieg-feltet, en sak som kunne blitt ubehagelig for statsråden.

Sitter utsatt til om KrF går inn i regjering på nyåret.

Anonym: Kjell-Børge Freiberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anonym: Kjell-Børge Freiberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp)

Tilbake i regjeringsapparatet i høst, denne gang som statsråd. Har brukt høsten til å bli kjent med næringa han har ansvaret for, men sliter foreløpig med å skape engasjement og tillit.

Ble denne uka kåret til landbrukets femte mektigste av Nationen, bak sin egen partileder, som sitter på pengesekken, og klimaendringene, som han sliter med å svare på om han tror på. I fjor toppet forgjengeren Dale kåringen. Lider også under at han styrer på Stortingets nåde, og derfor har mindre handlingsrom enn mange andre statsråder.

Lider: Bård Hoksrud. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Lider: Bård Hoksrud. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Fra Dagbladets kommentaravdeling står Geir Ramnefjell (politisk redaktør), Marie Simonsen, Ola Magnussen Rydje, John Olav Egeland, Inger Merete Hobbelstad, Andreas Økland, og Martine Aurdal bak karakterboka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!