DEBATT

Debatt: Klima

Regjeringens klimapolitikk virker ikke

Regjeringen glemmer gamle mål som ikke nåes. I stedet lager de helt nye mål. Slik dekker de over at klimapolitikken de har ført, ligger langt unna å kutte utslippene nok.

KLARER IKKE: Med Ola Elvestuens (bildet) og regjeringens klimapolitikk klarer vi ikke å redusere Norges utslipp med 40 prosent sammenliknet med 1990 innen 2030, slik vi har lovet verden. Kuttene blir på skarve 12 prosent fram mot 2030, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KLARER IKKE: Med Ola Elvestuens (bildet) og regjeringens klimapolitikk klarer vi ikke å redusere Norges utslipp med 40 prosent sammenliknet med 1990 innen 2030, slik vi har lovet verden. Kuttene blir på skarve 12 prosent fram mot 2030, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013 skulle klimaforliket forsterkes. I høst kom det endelige svaret: Regjeringen når ikke de målene om norske utslippskutt innen 2020, som et bredt flertall på Stortinget var enige om i 2012.

Men dette vil ikke regjeringen snakke om. De vil i stedet snakke om nye mål, mål for 2030. Slik dekker de over at de har ført en klimapolitikk som ligger langt unna å kutte utslippene nok.

SV har utfordret regjeringen på sin klimapolitikk i Dagbladet. Vår påstand er at regjeringens klimapolitikk ikke er i stand til innen 2030 å redusere Norges utslipp med 40 prosent sammenliknet med 1990, slik vi har lovet verden. Det viser regjeringens egne utslippsprognoser i statsbudsjettet: Kuttene i utslippene blir på skarve 12 prosent fram mot 2030 sammenliknet med 1990.

Miljøminister Ola Elvestuen forsvarer seg med at avtalen Norge har inngått med EU, innebærer en straff for Norge om målene ikke nås. Det er riktig, men så vil det heller ikke være noe stort problem å innfri denne avtalen. For regjeringspartiene stemte mot forslaget fra SV om at utslippskuttene skulle tas i Norge, ikke gjennom omfattende kvotehandel med utlandet.

Problemet er at dette ikke gir oss den omstillingen norsk næringsliv trenger. Vi kan risikere å sitte igjen med et næringsliv som er avhengig av fossil energi mens resten av verden er på full fart bort fra det. Det vil vår konkurranseevne, arbeidsplasser, og til syvende og sist velferd, tape på.

Regjeringens svar er mer av det samme. De setter stadige rekorder i nye tildelinger til oljeindustrien, seinest i februar i år. Utslippene fra dette kommer når vi skal være et nullutslippssamfunn.

Vi må samarbeide mer med andre land sier regjeringen, som om noen er uenig i det.

Men hva går regjeringens internasjonale samarbeid ut på? Her i Europa handler det om å få andre land til å gjennomføre utslippskutt som vi kan godskrive vårt regnskap og fortsettes utslippsfesten. Går vi utenfor Europa ser vi at regjeringen kutter i den viktige internasjonale klimainnsatsen. De kutter i pengene til bevaring av regnskog og de kutter kraftig i satsingen på fornybar energi i utviklingsland.

I SV er vi gang med å utarbeide en Grønn Ny Deal, en plan for en rettferdig omstilling til lavutslippssamfunnet. Vi vil vise hvordan vi kan kutte klimagasser, skape arbeidsplasser og sørge for at ikke de fattigste blant oss må ta regningen for klimapolitikken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer