DEBATT

Debatt: Klima

Regjeringens klimapolitikk virker ikke

Regjeringen glemmer gamle mål som ikke nåes. I stedet lager de helt nye mål. Slik dekker de over at klimapolitikken de har ført, ligger langt unna å kutte utslippene nok.

KLARER IKKE: Med Ola Elvestuens (bildet) og regjeringens klimapolitikk klarer vi ikke å redusere Norges utslipp med 40 prosent sammenliknet med 1990 innen 2030, slik vi har lovet verden. Kuttene blir på skarve 12 prosent fram mot 2030, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KLARER IKKE: Med Ola Elvestuens (bildet) og regjeringens klimapolitikk klarer vi ikke å redusere Norges utslipp med 40 prosent sammenliknet med 1990 innen 2030, slik vi har lovet verden. Kuttene blir på skarve 12 prosent fram mot 2030, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013 skulle klimaforliket forsterkes. I høst kom det endelige svaret: Regjeringen når ikke de målene om norske utslippskutt innen 2020, som et bredt flertall på Stortinget var enige om i 2012.

Men dette vil ikke regjeringen snakke om. De vil i stedet snakke om nye mål, mål for 2030. Slik dekker de over at de har ført en klimapolitikk som ligger langt unna å kutte utslippene nok.

SV har utfordret regjeringen på sin klimapolitikk i Dagbladet. Vår påstand er at regjeringens klimapolitikk ikke er i stand til innen 2030 å redusere Norges utslipp med 40 prosent sammenliknet med 1990, slik vi har lovet verden. Det viser regjeringens egne utslippsprognoser i statsbudsjettet: Kuttene i utslippene blir på skarve 12 prosent fram mot 2030 sammenliknet med 1990.

Miljøminister Ola Elvestuen forsvarer seg med at avtalen Norge har inngått med EU, innebærer en straff for Norge om målene ikke nås. Det er riktig, men så vil det heller ikke være noe stort problem å innfri denne avtalen. For regjeringspartiene stemte mot forslaget fra SV om at utslippskuttene skulle tas i Norge, ikke gjennom omfattende kvotehandel med utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer