UTFORDRING: Hvordan regjeringen skal lykkes med sine integreringsambisjoner og statsminister Erna Solberg med sin kamp mot ulikhet, blir en stadig større gåte, skriver artikkelforfatterne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet 
UTFORDRING: Hvordan regjeringen skal lykkes med sine integreringsambisjoner og statsminister Erna Solberg med sin kamp mot ulikhet, blir en stadig større gåte, skriver artikkelforfatterne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Regjeringens nye klasseskille

9. mai hevet regjeringen inntektskravet for familiegjenforening. Fulltidsjobb er ikke lenger nok til å gjenforenes med sine kjære.

Meninger

9. mai ble en historisk dag. For første gang er det å ha fulltidsjobb i Norge ikke nok til å oppfylle inntektsvilkårene for familiegjenforening med utenlandsk ektefelle - eller barn. Regjeringen innførte et nytt klasseskille mellom lavtlønnede ufaglærte og den øvrige befolkningen. Før var kravet kr 252.472 i brutto inntekt per år. Nå heves det til kr 305.200.

Kort fortalt var det slik at alle med lovlig lønnet fulltidsjobb oppfylte det gamle underholdskravet, mens mange lavtlønnede nå ikke vil ha høy nok inntekt til å gjenforenes med sine kjære i Norge. Dette gjelder alle lavtlønnede, nordmenn som innvandrere.

Med dette ga regjeringen et skikkelig spark i baken til landets lavtlønnede, samtidig som de lavtlønnede hotellarbeiderne streiket. Regjeringen har sans for timing, kan man si! Det rammer ikke bare hotellarbeiderne, men også en rekke lavtlønnede innen pleie og omsorgsyrker, barnehageassistenter, butikkarbeidere og renholdere, for å nevne noen. Yrker som vil skrike etter arbeidskraft i åra som kommer, skal altså besettes av en underklasse uten rett til familieliv.

Den rødgrønne regjeringen foreslo de samme økningene i inntektskravet i 2012, men var heldigvis lydhøre nok til å legge forslaget i skuffen. Like lydhøre har dessverre ikke dagens regjering vært. Og det samtidig som at Erna Solberg, sammen med Ghanas president, i januar ble utnevnt til å lede en gruppe kjendiser som skal bistå FN i å nå de såkalt bærekraftsmålene. Et av de viktigste bærekraftsmålene her, som Erna Solberg altså skal kjempe for, er mindre ulikhet både i eget land og internasjonalt.

Å innføre et klasseskille som fratar lavtlønnede rett til familiegjenforening i Norge, rimer dårlig med å skulle fronte den internasjonale kampen mot ulikhet.

Regjeringen hevder at økte inntektskrav vil føre til bedre integrering. Selv med utdannelse fra hjemlandet, vil de fleste innvandrere trenge mange år i norsk utdanning og arbeidsliv før de eventuelt får en faglært lønn som kan gi mulighet til familiegjenforening. Regjeringen sier altså at man skal stramme inn reglene for å få innvandrere ut i arbeid, men samtidig endrer de spillereglene slik at for eksempel en jobb på et pleiehjem ikke kvalifiserer til et familieliv.

Hvordan regjeringen skal lykkes med sine integreringsambisjoner og Erna Solberg med sin kamp mot ulikhet, blir en stadig større gåte. Det som dessverre ikke er noen gåte, er at vi fikk et nytt klasseskille i Norge 9. mai 2016.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.