DEBATT

Asyl:

Regjeringens politikk skyver enslige, mindreårige asylsøkere utfor stupet

Myndighetene må endre kurs, fordi veien de velger nå koster liv.

ET BARN? 16 år gamle Wazir bodde i Lofoten frem til begynnelsen av desember. Lørdag ble han sendt til Kabul, fordi UNE mener han er eldre enn 18. Foto: Privat
ET BARN? 16 år gamle Wazir bodde i Lofoten frem til begynnelsen av desember. Lørdag ble han sendt til Kabul, fordi UNE mener han er eldre enn 18. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom det landsomfattende frivilligarbeidet i Refugees Welcome, har vi møtt mange asylsøkere som viser sterke symptomer på svekket psykisk helse. Vi ser altfor ofte at denne gruppen ikke kommer til behandling. Vi blir regelmessig kontaktet av frivillige som arbeider med asylsøkere som viser suicidale tegn. Mange av disse har tatt sitt liv, men i Norge registreres ikke selvmord og selvmordsforsøk ved asylmottak. Dermed finnes ikke statistikk på hele omfanget.

4. desember fortalte Morten Jørgensen, styreformann i Link, ett av landets største driftsoperatører av asylmottak, at forekomst av selvskading og selvmordsforsøk hos enslige mindreårige asylsøkere har økt dramatisk den siste tiden. Han sier han aldri før har opplevd en så dramatisk endring. Han har 30 år bak seg i UDI og med asylpolitikk, og opplever det slik at nåværende asylpolitikk er direkte skadelig for liv og helse. Jørgensens resonnement er klinkende klart: Myndighetene må endre kurs, fordi veien de velger nå koster liv.

Enslige mindreårige asylsøkere er en spesielt sårbar gruppe på grunn av både sosiale og personlige omstendigheter. De har høyere forekomst av psykiske lidelser enn befolkningen generelt, og en stor andel lider av alvorlige symptomer på angst, depresjon og posttraumatisk stress.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer