Debatt: Velstandsøkning

Regjeringens politikk virker

I 2018 var om lag tre av ti personer utenfor arbeidsstyrken. Det er for mange. Derfor er økt sysselsetting øverst på regjeringens agenda. Det er gledelig at denne stiger etter flere år med nedgang.

GLEDELIG: Det går godt i arbeidsmarkedet. Det som kanskje er aller mest gledelig, er at andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder som jobber, stiger etter flere år med nedgang, skriver finansminister Siv Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
GLEDELIG: Det går godt i arbeidsmarkedet. Det som kanskje er aller mest gledelig, er at andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder som jobber, stiger etter flere år med nedgang, skriver finansminister Siv Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Roman Linneberg Eliassen hevder i Dagbladet 27. februar at regjeringen svartmaler i sin beskrivelse av økende statsfinansielle problemer. Han mener det bør være naturlig at noe av den private velstandsøkningen framover overføres til offentlig sektor gjennom økte skatter, for slik å sikre det offentlige velferdstilbudet.

Når regjeringen ikke tror på at skatteøkninger er løsningen, skyldes det flere ting. Vi har allerede et høyt skattenivå, også i europeisk sammenheng. Større skatteøkninger gir en betydelig risiko for unndragelser eller tilpasninger og at skattegrunnlagene dermed blir mindre. Høy skatt på arbeidsinntekt vil kunne redusere arbeidstilbudet, mens høy skatt på kapital vil kunne svekke insentivene til å investere og drive næringsvirksomhet i Norge.

Eliassen mener det trolig er lite å hente på å få økt sysselsettingen. Det er jeg ikke enig i. Snarere tvert imot mener jeg potensialet er stort. I 2018 var om lag tre av ti personer i aldersgruppen 15–74 år utenfor arbeidsstyrken. Det er for mange. Derfor er økt sysselsetting øverst på regjeringens agenda.

Og regjeringens politikk virker. Det går godt i arbeidsmarkedet. Det som kanskje er aller mest gledelig, er at andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder som jobber, stiger etter flere år med nedgang.

Regjeringens politikk handler om å legge til rette for at vi skal få mest mulig ut av arbeidskraftsressursene våre. Det er avgjørende for at vi skal kunne opprettholde og videreutvikle vårt velferdssamfunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.