Det er ikke bare norske stortingspolitikere som er opptatt av utviklingen av forskjeller. Ny tilgang på, og innsikt i, statistikk har gitt økt bevissthet rundt de siste 40 årenes dramatiske utvikling i ulikhet i hele den vestlige verden.
Bekymringen for hva som skjer når forskjeller mellom folk øker er ikke lenger forbeholdt venstresiden av politikken, men løftes frem av aktører som OECD, Verdensbanken, IMF og til og med kredittvurderingsselskaper som Standard and Poors.
I dag behandles også regjeringens stortingsmelding om sosial ulikhet i Stortinget. Meldingen ble bestilt av Stortinget og ble lagt frem i vinter.
Men hva er det egentlig som skjer når ulikheten øker?
I boka The Spirit Level viser forskerne Wilkinson og Pickett hvordan land med høy ulikhet scorer dårligere på forventet livslengde, matematikk- og lesekunnskaper, barnedødelighet, mordrate, fengselsrate, tenåringsfødsler, tillit, fedme, mental uhelse og sosial mobilitet.
Psykologiprofessor Keith Payne mener ulikheten skaper en folkehelsekrise i USA. Payne beskriver blant annet hvordan våre standarder for hvor mye som er «nok» øker når folk rundt oss blir rikere.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger