REAKSJONER: Dette understreker det ukloke i å insistere på en slik politikkendring, og det forklarer hvorfor reaksjonene blir så sterke. Foto: NTB Scanpix
REAKSJONER: Dette understreker det ukloke i å insistere på en slik politikkendring, og det forklarer hvorfor reaksjonene blir så sterke. Foto: NTB ScanpixVis mer

Regjeringens to mest kritiserte saker møtes i uskjønn forening

Dette illustrerer hvor uegnet regjeringsforhandlinger er til å smi medisinske etiske kompromisser.

Meninger

To av sakene som har skapt mest debatt etter at firepartiregjeringens politiske plattform ble presentert, møter nå hverandre i uskjønn forening. TV2 kunne i helga melde om nye tall fra St. Olavs hospital i Trondheim som overrasket legene ved Senter for fostermedisin - den eneste klinikken som utfører fosterreduksjon i Norge. Av de som har søkt om fosterreduksjon siden 2016, viser det seg at hele 66 prosent har blitt gravide etter fertilitetsbehandling.

Bruk av fertilitetsbehandling kan gi økt risiko for flerlingefødsler. Likevel har man ansett sjansen for relativt liten, i og med at norske sykehus pleier å sette inn bare ett embryo i forbindelse med fertilitetsbehandling. Men fordi enkelte aktører velger en hardere stimulering under behandlingen, viser det seg altså at denne gruppen er overrepresentert blant de som ber om fosterreduksjon. Å utføre fertilitetsbehandling i utlandet, gir enda større risiko. Ved utenlandske sykehus er det nemlig vanlig å sette inn mellom to og fire embryoer, for å gi større sannsynlighet for vellykket resultat. Ved å legge ned veto mot eggdonasjon og nekte single kvinner fertilitetsbehandling, slik denne regjeringen nå har gjort, er det mange som er henvist til utlandet for å motta slik behandling. Det gir altså økt risiko for flerlingegraviditeter, hvor kvinner i sin tur nå må møte i nemd dersom de ønsker å gjennomføre en fosterreduksjon.

Dette gjelder et lite antall kvinner. Det er 32 kvinner som har søkt om fosterreduksjon på friske fostre siden en lovtolkning åpnet for dette i 2016. 21 av dem hadde fått fertilitetsbehandling, seks av dem ved utenlandske sykehus. Vi ser nå likevel at både denne innskrenkingen, og blokkeringen av framskritt på bioteknologifeltet som angår enda flere - som eggdonasjon - påvirker hverandre. Det illustrerer hvor lite gjennomtenkt politikken er, og hvor uegnet regjeringsforhandlinger er til å smi medisinske etiske kompromisser. Det understreker det ukloke i å insistere på en slik politikkendring, og det forklarer hvorfor reaksjonene blir så sterke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.