KOMMENTARER

Karakterboka:

Regjeringens topper og flopper

Høyre leverer, Frp halter og Venstre har ennå ikke kommet igang. En statsråd får terningkast én. Dagbladets kommentaravdeling har skrevet regjeringens karakterbok.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Første halvdel av 2018 har vært preget av bråk og uro. Sylvi Listhaug har forsvunnet ut, Venstre er kommet inn.

Erna Solberg er en trygg statsleder, men ikke alle hun har med seg gjør seg fortjent til makta. Her er vår dom over regjeringens innsats i vinter og vår.

Statsminister Erna Solberg (H)

Trygg, uangripelig. Flegmatisk. I en egen klasse blant norske politikere i øyeblikket. Klarer kunsten å kombinere det ujålete og jordnære med inngående sakkunnskap og overblikk. Har fått Venstre inn i regjering, og realiserer sitt prosjekt steg for steg.

En fremragende politisk operatør, lyktes med en krevende buklanding i den dramatiske Listhaug-saken i vinter. Solid internasjonal tilstedeværelse, med May, Trump, G7 og EU-ledere som kalenderoppføringer. Møter lite motstand i opposisjonen, men må passe seg for idétørken.

Solid: Statsminister Erna Solberg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Solid: Statsminister Erna Solberg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H)

Tillitvekkende sektorpolitiker. Får drahjelp av konjunkturoppgang, men har levert enda et godt semester. Fortjener fjær i hatten for å ha fått på plass ny offentlig tjenestepensjon.

Har reparert regjeringens trøblete forhold til partene i arbeidslivet. Led nederlag i Stortinget om nye regler for begrensninger på innleie av arbeidskraft.

Leverer: Anniken Hauglie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Leverer: Anniken Hauglie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H)

Helleland har vært aktiv i den likestillingspolitiske debatten i hele sin politiske karriere, nå er hennes største politiske saker nettopp saker hun selv har argumentert imot. For få år siden ville hun skrote hele fedrekvoten, nå blir hun statsråden som innfører en tredeling av foreldrepermisjonen.

Er også på defensiven i spørsmålet om private velferdstilbydere innenfor barnevern. Har mange utspill, men få gjennomslag.

Leverer ikke: Linda Cathrine Hofstad Helleland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
Leverer ikke: Linda Cathrine Hofstad Helleland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Finansminister Siv Jensen (Frp)

Regjeringens nestkommanderende startet året med å stå skolerett for kontrollkomiteen etter SSB-saken, hvor den dårlige håndteringen varig har svekket tilliten til henne.

Gjør en viktig jobb for å sikre oppslutning om regjeringsprosjektet i egne rekker. Oljepengebruken har dessverre blitt en viktig del av den jobben, men hun skal ha sin del av æren for regjeringens styringsdyktighet.

Fant ingen løsning på sukkeravgift- og grensehandelfloken i revidert nasjonalbudsjett, men fortjener ros for å ha stått støtt på å beholde boliglånsforskriften.

Oslo  20180515.
Finansminister Siv Jensen på vei for å legge frem hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20180515. Finansminister Siv Jensen på vei for å legge frem hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)

Hopper etter Ine Eriksen Søreide, uten samme kraft. Har verken innad i regjeringen eller utad samme styrke som forgjengeren. Statsråden fronter krevende saker med LTP, helikopterstøtte, Andenes, HV-opprør og amerikansk tilstedeværelse.

Har i for stor grad latt opposisjonen prege dagsordenen om Forsvaret. Men trekker veksler på lang politisk erfaring, ikke minst fra Stortinget, og framstår som avslepen og rolig.

Setter ikke dagsorden: Frank Bakke-Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Setter ikke dagsorden: Frank Bakke-Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Helseminister Bent Høie (H)

Solid fagkunnskap. Viktig støttespiller for Erna Solberg. Nyter stor tillit i Høyre og er respektert av de fleste på feltet. Kom seint på banen i flyambulansesaken, som dermed kom ut av kontroll og påførte ham en alvorlig skrape.

Pragmatisk politiker, som behersker håndverket. Har fått jobben med å følge opp en avkriminaliseringsreform av rus som han i utgangspunktet var imot. Det gjør han med sedvanlig nidkjærhet.

Viktig støttespiller: Bent Høie. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Viktig støttespiller: Bent Høie. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp)

Intensjonen var å markere en av Frp’s kjerneområder, men regjeringen glemte å fylle rollen med innhold.

Fersk i stolen, men har verken tatt plass på feltet, i offentlig debatt eller lansert saker av betydning. Er i tillegg utkonkurrert av sine partikolleger Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug. Kapp hele statsrådsposten.

Overflødig: Åse Michaelsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Overflødig: Åse Michaelsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp)

Mottatt som en halvgud i Frp etter at han vendte tilbake til rikspolitikken. Fortsatt en av norsk politikks skarpeste retorikere, men fersk som statsråd og framstår som noe rusten.

Bærer preg av at mange av debattene fra de siste åra har pågått med ham på sidelinjen.

Har fått mange tunge saker i fanget, og famlet mer enn forventningene skulle tilsi: Gjengproblematikk, ny kritikk for manglende terrorsikring, og nye pengebønner fra politiet.

Comeback kid: Tor Mikkel Wara. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Comeback kid: Tor Mikkel Wara. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V)

Etter fire år som leder av energi- og miljøkomiteen skulle Elvestuen ha alle forutsetninger for å lykkes som klima- og miljøminister. Isteden har han ikke levert som Venstres viktigste statsråd, saksfelt tatt i betraktning.

Har mistet sakseierskapet til plastutfordringene til Høyre. Defensiv under behandlingen av klimameldingen og fraværende da debatten om ACER raste i flere måneder.

Sliter også med å vise hvilken forskjell Venstre utgjør på innsida av regjeringen, ikke minst i oljepolitikken.

Svak: Ola Elvestuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Svak: Ola Elvestuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H)

Er en viktig støttespiller for Erna Solberg innad i regjeringskollegiet. Høy selvsikkerhet og lang erfaring gjør at hun opptrer med autoritet, også stilt overfor krevende saker.

Å samle trådene etter Sanners reformer er en utakknemlig oppgave, men Mæland framstår arrogant i sitt forsvar av den underlige regioninndelingen.

Navnekuppet «Vestland» og sammenslåingen av Finnmark og Troms er egnet til å provosere lenge.

Arrogant: Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arrogant: Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kulturminister Trine Skei Grande (V)

Har i liten grad klart å profilere Venstre, men har autoritet og tillit i feltet – uten at resultatene foreløpig har materialisert seg. Har skapt forventninger som må innfris utover høsten.

Selv om hun har markert seg lite som statsråd, har hun brakt Venstre inn i et historisk regjeringssamarbeid og bidro til at partiet for første gang kom over sperregrensen i to stortingsvalg på rad.

Uten resultater: Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Uten resultater: Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H)

Lojal, arbeidsom og erfaren. Ved siden av Bent Høie en av Solbergs aller mest betrodde medarbeidere. Har lagt om den retoriske kursen i integreringspolitikken, og er i gang med «integreringsdugnaden».

Får oppgaven med å sette lærernormen ut i livet. Innadvendt. Dyktig på prosesser, men savnet i offentlig debatt både om integrering og skole.

Famlet som oppasser for Listhaug før hun forsvant ut av regjeringen.

Savnet: Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Savnet: Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)

Kunnskapsrik og prinsippfast politiker med stor arbeidskapasitet. Forventes å lose feltet trygt gjennom arven etter forgjenger Røe Isaksens strukturreform.

Fikk en klønete start på statsrådsgjerningen etter kontroversiell Kina-tur. Snevret inn Frp's nikabforbud, men har ellers vært forholdsvis usynlig.

Mangler et prosjekt og har kommet skeivt ut i debatten om ny organisasjonsform i sektoren. Avhengig av å hente hjem penger til sektoren i regjeringens neste statsbudsjett.

Mangler retning: Iselin Nybø. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Mangler retning: Iselin Nybø. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp)

Har steg for steg bygget tillit hos bondeorganisasjonene og forholdet er ikke lenger på frysepunktet, slik det var da Sylvi Listhaug styrte departementet.

Klarte i år kunststykket å få igjennom et jordbruksoppgjør med en avtale med begge organisasjonene. Har måttet legge bort en rekke av Frp's primærsaker for å komme dit han er nå, men er mye mindre på defensiven enn hva mange hadde forventet av en landbruksminister fra Frp.

Nyter stor tillit hos Siv Jensen og er en av de fremste eksponentene for det mer moderate Frp.

Skaper ro: Jon Georg Dale. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Skaper ro: Jon Georg Dale. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Høyres wonderboy styrer et departement som fra utsida framstår som noe fremmed for ham. Dyktig og avslepen retoriker, men få avtrykk så langt.

På defensiven i saken med Innovasjon Norge, fikk problemer i Color Line-saken, men tok grep og ba selv om å redegjøre for Stortinget da Hydro-saken i Brasil sprakk.

At markedsadgangen til Kina er åpnet, innebærer at en viktig sak er kvittert ut, men til gjengjeld har han fått USAs handelskrig i fanget. Å få på plass bilaterale handelsavtaler blir et stort politisk prosjekt framover.

På defensiven: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Bente Frøytlog
På defensiven: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Bente Frøytlog Vis mer

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp)

Ur-Frp-eren som har klart kunststykket å bli en av landets mest omtalte fiskeriministere siden No Fish-Olsen. Mange reformer og stor endringsvilje, men har fått mye juling på Stortinget og måttet tåle små og store instruksjoner.

En mengde spørsmål er ubesvart i saken om Frode Reppes e-poster, men ser til nå ut å gå klar av en kontrollsak på Stortinget.

Fortsatt populær i egne rekker og en uhyre viktig støttespiller for Siv Jensen.

Får juling: Per Sandberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Får juling: Per Sandberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp)

Lang politisk erfaring, men saken fra 2000 kaster fortsatt skygger. Ministerposten har alltid fungert som en slags lobbyist for næringen, noe som blir satt på spissen når oljepolitikken blir mer omstridt. Søviknes «kjører på», og blir dermed utsatt.

På kant med deler av Stortinget i flere saker, og heftig anklaget for å føre nasjonalforsamling bak lyset med gal eller mangelfull informasjon. Står i fare for å splitte en sektor som er avhengig av tillit og konstruktive prosesser.

Omstridt: Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Omstridt: Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

En kontinuerlig budsjettvinner. Under Solvik-Olsen bygges det vei og bane som aldri før. For første gang i hans tid som statsråd har det imidlertid begynt å lugge litt.

Mangel på magemål i Nasjonal transportplan har ført til forsinkelser og utsettelser. Noen av dem godt begrunnet, men politisk er det lite tillitvekkende at han lover mer enn han leverer.

Lover for mye: Ketil Solvik-Olsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lover for mye: Ketil Solvik-Olsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

Stor arbeidskapasitet, oversikt og solide kommunikasjonsevner, selv om språket kan bli vel ordrikt og teknisk. Nyter godt av erfaringen fra utenrikskomiteen på Stortinget og ikke minst fra tiden som forsvarsminister.

Stort internasjonalt nettverk, også blant enkelte sentrale spillere i Trumps krets. Avgjørende i det svært krevende politiske håndverket som ligger til grunn for den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes og planene om oppstillingsplasser for kampfly på Rygge.

Trygg i rollen, stor tillit – også fra opposisjonen. Peker seg ut som en av Ernas naturlige etterfølgere.

Mulig arvtaker: Ine Eriksen Søreide.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
Mulig arvtaker: Ine Eriksen Søreide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H)

Ble endelig statsråd, om enn i en smule bortgjemt rolle. Har tatt fatt på oppgavene med stor iver. Er han misfornøyd med porteføljen, har det ikke kommet til syne. Isteden har han klart å utvide egen rolle, ved å «stjele» regjeringens plastsatsing og rette fokus mot næringslivets rolle i utviklingspolitikken.

Har også satt i gang en etterlengtet reform av bistandsforvaltningen, men har allerede møtt motstand på Stortinget.

Reformator: Nikolai Astrup. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Reformator: Nikolai Astrup. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fra Dagbladets kommentaravdeling står Geir Ramnefjell (politisk redaktør), Marie Simonsen, Inger Bentzrud, Ola Magnussen Rydje, John Olav Egeland, Andreas Økland, og Martine Aurdal bak karakterboka.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer