LEDER

Norge - Kina

Regjeringens unnfallenhet i Liu Xiaobo-saken er lite ærerik

Erna Solberg toer sine hender.

TAUS OM LIU XIAOBO: Statsminister Erna Solberg (H)
TAUS OM LIU XIAOBO: Statsminister Erna Solberg (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg (H) har i flere dager unnlatt å kommentere nyheten om at den fengslede kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiaobo ikke får reise til utlandet for å få behandling for uhelbredelig leverkreft. Solberg toer sine hender og henviser til UD. Når nektet en statsminister sist å uttale seg om en sak som til de grader handler om Norges anseelse i verden?

Liu Xiaobo soner en dom på 11 år for «undergravende virksomhet» i Kina. Etter planen skal han ikke slippe ut før i 2020. I forrige uke ble det kjent at han er prøveløslatt fra fengselet for å få behandling ved et sykehus. Gjennom kona Liu Xia og advokater har Liu Xiaobo ytret ønsker om å dra til utlandet for å få medisinsk behandling, eventuelt for å dø et annet sted enn i Kina. De kinesiske myndighetene har på sin side gjort det klart at han fortsatt er deres fange – uten rett til å forlate verken fengsel, sykehus eller Kina.

Fra internasjonalt hold er det kommet flere henstillinger om at den kreftsyke fangen må få reise. Flere land har tilbudt ham behandling, deriblant USA, Taiwan og Frankrike. EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som representerer 28 land, kom før helgen med et krav om at Liu Xiaobo må settes fri og få behandling der han selv ønsker. Det hadde verken vært unaturlig eller provoserende i forhold til Kina om Norge hadde hengt seg på med en støtte til EUs krav. Men en lammende feighet har slått ned i de norske regjeringskontorene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer