Solberg-regjeringen:

Regjeringens utmattelse er tydelig

Dagbladet mener: Solbergs beste trøst er at Arbeiderpartiet ikke klarer å finne formen. I lengden blir det likevel alt for lite

Sliter: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sliter: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Regjeringen Solberg er inne i en svak periode. Selv om den gjør alt for å dekke over problemene, er utmattelsen likevel tydelig. Erna Solberg er kjent for sine gode evner når det gjelder å få partier og politikere til å dra i samme retning.

Men det kan også ha en pris. Blir kompromissene for mange og politikken for utydelig, forsvinner kraft og spenst. At justisminister Jøran Kallmyr har viklet seg inn i problemer som gjelder utlendingsloven og en au pair, forsterker inntrykket av svekket ledelse og rot. Den saken er det siste regjeringen trengte nå. Særlig fordi Erna Solbergs store forbruk av justisministre allerede var enestående i norsk politikk.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Erna Solbergs regjering har hatt sju justisministere siden de kom til makten i 2013. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Regjeringen har også problemer knyttet til konkrete saker og indre motsetninger. Et godt eksempel er bompengeopprøret som har skapt skjelvinger gjennom hele det politiske systemet. Regjeringen - og særlig Fremskrittspartiet - er nødt til å finne løsninger før høstens kommune- og fylkestingsvalg. Det er ikke lett, ikke minst fordi regjeringen har en enormt ambisiøs politikk når det gjelder vei og bane.

Et annet problem er de to sentrumspartienes kranke skjebne i den store borgerlige koalisjonen. Venstre er nærmest usynlig og har indre problemer pga samarbeidet med FrP. Kristelig Folkeparti markerer seg med en leder som synes å ha 1950-tallets moral og familiestruktur som sitt fremste budskap. Begge partier ligger trygt under sperregrensen på meningsmålingene.

De er nødt til å få flere seire i regjeringen, men det må også Fremskrittspartiet. FrP har et landsmøtevedtak når det gjelder bompenger som er meget krevende, for å si det mildt. Og fra sidelinjen truer Carl I. Hagen allerede med pisken og exit fra regjeringssamarbeidet.

DEMONSTRASJONER: Lørdag startet innkrevingen fra de 83 nye bommene i hovedstaden. Vis mer

Det er tre og en halv måned til valget, og i politikken er det ganske lang tid. Ingen bør undervurdere Erna Solberg, og heller ikke Siv Jensen.

Likevel er det mye som tyder på at regjeringen er rammet av den slitasjen vi kjenner igjen fra koalisjoner som styrer mer enn en stortingsperiode. Samlingen av fire partier i regjering var Erna Solbergs store prosjekt, og hun har realisert det. Samtidig innebærer utvidelsen av regjeringen flere og større indre motsetninger. I lengden kan det medvirke til svekkelse, ikke politisk herding.

Regjeringens beste trøst er at Arbeiderpartiet ikke klarer å finne formen og formulere ny og attraktiv politikk. I lengden blir det likevel alt for lite

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.