DEBATT

Debatt: Vannscooter

Regjeringens vannscooterforslag på kollisjonskurs med fuglelivet

Sjøfuglene våre er truet, og for mange arter har tilbakegangen vært urovekkende stor.

Ødeleggende scooterkjøring:  Ærfuglens barnehage, der de små blir passet av både mor og hjelpsomme «tanter», blir med ett omgjort til en fristende buffet. Ærfuglen er en rødlistet art, både i Norge og globalt. Foto: Oddvar Heggøy / Norsk Ornitologisk Forening
Ødeleggende scooterkjøring:  Ærfuglens barnehage, der de små blir passet av både mor og hjelpsomme «tanter», blir med ett omgjort til en fristende buffet. Ærfuglen er en rødlistet art, både i Norge og globalt. Foto: Oddvar Heggøy / Norsk Ornitologisk Forening Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at regjeringen er godt kjent med effekten ulike forstyrrelser har på fuglelivet, vil de tillate kjøring med vannscooter i områder der fuglene er mest sårbare, hvor familieliv og ungepass utfolder seg hver sommer. Nå skal deres fristed bli tilgjengelig for vannscooterlek.

Et forslag om å tillate vannscooterkjøring også nært land er ute på høring. Regjeringen foreslår å fjerne den eksisterende forskrift for bruk av vannscooter o.l, som har sikret vannscooterfrie soner nært land. Gjennom å likestille vannscootere med fritidsbåter inviteres vannscooteren inn på grunne områder i skjærgården.

I motsetning til båter kan vannscootere holde stor fart nær fuglenes hekkeplasser på holmer og skjær, og der ærfugl og siland fredfullt passer sine små nøster. Vannscootere kan gjøre raske, uforutsigbare bevegelser, ofte i stor fart. Siden de i stor grad blir brukt til lek, oppholder de seg ikke sjeldent i et begrenset område over tid. Forstyrrelsen kommer dermed igjen og igjen.

Slikt blir det konflikt av - med alle som frem til nå har nytt strandsone og indre skjærgård i fred. En fjerning av de vannscooterfrie sonene prioriterer noen få, på bekostning av de mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer