Regjeringskrise, nyvalg, bryllup og galskap, til Italia fra Berlusconi

Silvio Berlusconi vil felle Italias regjering, krever nyvalg snarest og varsler bryllup idet han fyller 77 år og kjemper som en gal for å redde sitt politiske liv.

KJEMPE-EGO: Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, forsøker å ta Italia som gissel for å slippe unna rettsvesenet. Han har skapt politisk krise og vil ha nyvalg. Samtidig kunngjør han sitt tredje bryllup. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
KJEMPE-EGO: Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, forsøker å ta Italia som gissel for å slippe unna rettsvesenet. Han har skapt politisk krise og vil ha nyvalg. Samtidig kunngjør han sitt tredje bryllup. Foto: REUTERS/Alessandro BianchiVis mer
Kommentar

Den sosialdemokratiske statsministeren Enrico Letta, som har hatt fem statsråder fra partiet til Silvio Berlusconi, tar opp kampen etter Berlusconis krigserklæring. Han går onsdag til Parlamentet for å forklare den alvorlige politiske og økonomiske krisa og be om fornyet tillit. Det er allerede tegn til splid i Berlusconis parti, Frihetens Folk (PdL).

Den vanligvis så forsiktige og høflige Letta sa i klartekst hva han mente om Berlusconis knivstikking i hans rygg:

- Ei vanvittig og uansvarlig handling, utelukkende for å verne personlige interesser.

Ingen virkemidler spares når Berlusconi kjemper for å redde sitt politiske liv.

Senatet skal snart avgjøre om Berlusconi skal fratas sitt sete som senator og ikke kunne stille til valg i seks år, som loven foreskriver dersom en person er dømt til to års fengsel eller mer. Trolig kommer Senatet til å kaste ham ut. Berlusconi er dømt til fire års fengsel for skattesvindel, men slipper unna med å sone ett år i husarrest eller i samfunnstjeneste på grunn av høy alder. Og en domstol skal snart ilegge ham fra tre til fem års forbud mot å inneha offentlige verv for det samme.

Og så er han dømt til å betale 541 millioner euro i erstatning til Mario De Benedetti, fordi Berlusconi bestakk en dommer for å få kloa i forlaget Mondadori. I tillegg har han en dom for medvirkning til prostitusjon av mindreårig og maktmisbruk, som han har anket.

Som 77 år gammel kan dette avslutte hans offentlige politiske liv, uansett om han nok kan tilbringe tida både i husarrest og etterpå med å trekke i trådene fra sine villaer og feriehus. Hans politiske verv har også vært hans beste vern for sine forretninger og mot rettsvesenet.

Fra han fikk den rettskraftige dommen for skattesvindel 1. august har han vekselvis truet med å velte Lettas regjering og å gi den støtte, i håp om å oppnå et eller annet politisk fribrev og straffefrihet. Men det har han ikke fått.

I forrige uke syslet Berlusconi og noen rådgivere med en vill plan om at han skulle stille til valg til Europa-parlamentet i Estland for å oppnå parlamentarisk immunitet, skrev Il Messaggero og flere andre aviser. EU-borgere kan stille til valg hvor de vil i EU. En rik estisk forretningsvenn skulle hjelpe ham.

Enkelte har, i spøk, foreslått å be Russlands president, hans venn Vladimir Putin, gi Berlusconi et solfylt asyl ved Svartehavet.

Berlusconi spilte så ut «hjerter ess» fra sin politiske kortstokk. Rett før fødselsdagen på lørdag kunngjorde han bryllup med Francesca Pascale, som ble født da han hadde fylt 50 år. Den 27 år gamle Pascale fortalte om gifteplanene på førstesida i den italienske utgaven av Vanity Fair. I sosiale media skrev hun: «Med Berlusconi i rikdom og fattigdom, inntil døden skiller oss ad.»

Det med fattigdom er nå så som så. Veronica Lario, den forrige og andre kona til Berlusconi, får utbetalt 3 millioner euro i måneden, 24 millioner kroner, etter å ha skilt seg fra ham.

Og så har Berlusconis hovmester gjennom 25 år, Alfredo Pezzotti, «fått lov til» å uttale seg om paret: «De spiser frokost sammen i senga, han kjeks og te, hun appelsinsaft.»

Alt er nøye iscenesatt av en mann med en nær uslåelig politisk luktesans. Nå fisker han etter politisk støtte hos kvinnelige velgere gjennom de rosa damebladene. Han har alltid vært de italienske mammaenes gutt. Han er den forfulgte familiemannen, forfulgt av feministiske statsadvokater, venstrevridde dommere og venstresida allment.

Lørdag ettermiddag, på sin syttisjuende fødselsdag, trakk han de fem statsrådene fra sitt parti tilbake fra Lettas regjering. De fem fikk beskjed om dette på telefonen. Og søndag snakket han gjennom telefon til sine tilhengere i partiet Frihetens Folk, som han skal omdøpe til sitt gamle navn, Heia Italia. Han sa seg «rede til å ta opp kampen igjen.» Og han krevde nyvalg snarest mulig. Påskuddet for å skape krise er Lettas forslag om å øke momsen fra 21 til 22 prosent.

Berlusconi var da i sin villa Arcore utenfor Milano og omgitt av sine mest glødende tilhengere, kalt «haukene» i partiet. Blant den var Mara Carfagna, tidligere nakenmodell som han gjorde til sin likestillingsminister. Hun hyllet ham med noe Albert Einstein skal ha sagt:

- Store ånder har alltid møtt voldsom motstand fra middelmådige tenkere.

Angelino Alfano, visestatsminister og Berlusconis nummer to i partiet, var ikke med på avgjørelsen og fikk bare dempet språket noe i en offisiell uttalelse fra Berlusconi. Alfano tok til motmæle mot de ytterliggående i partiet:

- Ytterliggående standpunkter kan ikke prege partiet. Hvis dette er de nye berlusconianerne, så er jeg berlusconianer på et annet vis, sa han.

Fire av de fem ministrene som Berlusconi ga ordre om å gå av, har uttrykt misnøye med dette trekket, og den femte virker utilpass. Det brygger opp til splittelse mellom de moderate og ytre høyre, og mange av de moderate vil ikke være med når Berlusconi skifter navn på partiet til Heia Italia igjen.

- Vi vil være med Berlusconi, men ikke med hans dårlige rådgivere, sa samferdselsminister Maurizio Lupi.

Helseminister Beatrice Lorenzin vil ikke være med i det omskapte Heia Italia, som «presser oss til det radikale høyre og utelukker de moderate». De samme gjelder statsråden for reformer, Gaetano Quagliariello.

Og også forsvarsminister Maurizio Mauro virket som om han hadde det ubehagelig.

De italienske avisene både til venstre og høyre i politisk syn kaller trekket for politisk «galskap». Bare i Berlusconis egen avis, Il Giornale, heter det: «Letta feller regjeringa».

Børsen i Milano gikk ned i dag, mandag. Og renta på Italias statslån gikk opp. Italia har den nest høyeste statsgjelda i EU målt i forhold til nasjonalproduktet, på 127 prosent. Bare Hellas har mer. Men i penger er den italienske gjelda langt høyere. I flere EU-land og i hovedkvarteret i Brussel frykter man at Berlusconi med dette åpner en ny runde av euro-krisa.

Statsminister Letta håper å få støtte fra noen overløpere fra Berlusconis parti. Og kanskje kan han få motvillig hjelp fra Femstjernersbevegelsen og komikeren Beppe Grillo. Letta, fra Demokratisk Parti (PD), har flertall i Deputertkammeret, men mangler noen stemmer i Senatet.

President Giorgio Napolitano er den som bestemmer om det blir nyvalg, men han ønsker ikke nyvalg bare sju måneder etter forrige valg, og uten en valgreform først ville utfallet bli det samme igjen. Skulle Letta falle, kan Napolitano be Letta eller andre om å gjøre et nytt forsøk på å danne regjering.

Italia er i politisk og økonomisk krise, og nå forsøker Berlusconi å ta landet som gissel for å løse sine floker med rettsvesenet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.