SKAL KAPPE LAND:Ukrainske stridsvogner i Donetsk fylke i går. I formiddag vedtok det ukrainske parlamentet utskriving av flere soldater.  REUTERS/Gleb Garanic Scanpix
SKAL KAPPE LAND:Ukrainske stridsvogner i Donetsk fylke i går. I formiddag vedtok det ukrainske parlamentet utskriving av flere soldater. REUTERS/Gleb Garanic ScanpixVis mer

Reglene for krigen i Ukraina er endret etter flystyrten

Pro-russiske opprørere graver skyttergraver i millionbyen Donetsk. Reglene for krigen er endret, skriver Morten Strand.

Kommentar

DET UKRAINSKE parlamentet vedtok i formiddag å mobilisere flere soldater til å slåss i Øst-Ukraina. Det er fordi det nå haster for regjeringen å knuse det væpnete pro-russiske opprøret. Etter flystyrten i forrige uke er Russland politisk bundet på en annen måte enn tidligere. Det vil være veldig vanskelig for Kreml å støtte opprørerne med våpen og eventuelt soldater i det klimaet som flystyrten har skapt. De aller fleste spor peker mot at pro-russiske opprørere skjør ned flyet fra Malaysian Airlines torsdag, og at de fikk våpen og opplæring av russiske spesialister. Derfor er reglene for krigen endret, i Kievs favør.

I GÅR STARTET det som kan ha vært et innledende angrep på Donetsk. Flere ukrainske stridsvogner tok seg inn i utkanten av byen og ødela flere av sjekkpunktene til de væpnete opprørerne, som siden april har hatt den fysiske kontrollen over byen. Idag meldes det også om granatild, og altså at opprørerne graver skyttergraver.

KAMPEN OM KONTROLLEN over land vil intensiveres i de nærmeste dagene. Det er fordi borgerkrigen i Ukraina har vokst seg større enn Ukraina, og fordi kravene om internasjonal kontroll og tilstedeværelse vokser. Før det eventuelt dukker opp en fredsbevarende styrke gjelder det å kontrollere mest mulig land, fordi internasjonal kontroll gjennom FN eller OSSE forutsetter en effektig våpenhvile og dermed en fastfrysing av den militære situasjonen.

FRA ET MILITÆRT SYNSPUNKT var forrige uke ei dårlig uke for den ukrainske hæren. I begynnelsen av måneden tok de kontroll over byen Slavjansk der den eksentriske og voldelige Igor Strelkov hadde bitt seg fast, tatt OSSE-observatører som gisler, og dømt småkjeltringer til døden etter unntakslover fra 2. verdenskrig. Men i forrige uke måtte den ukrainske hæren tåle tilbakeslag, og gi fra seg flere småbyer langs grensa til Russland som de hadde erobret i et forsøk på å stenge forsyningslinjene fra Russland til de pro-russiske opprørerne. Et transportfly av typen An-26 og et jagerfly ble også skutt ned. Det var et varsel om at opprørerne hadde fått avanserte bakke-til-luft raketter, mest sannsynlig av sine kontakter i og nær russiske etterretning.

SELV OM RUSSLAND offisielt sier at de ikke hjelper opprørerne med våpen, forteller også den regjeringsvillige pressen en annen historie. Onsdag i forrige uke, en dag før passasjerflyet fra Malaysian Ailines ble skutt ned, hadde TV-kanalen Rossija 1 en reportasje fra opprørs-kontrollert område der en reporter viste fram en rekke stridsvogner som så helt nye ut. Kommentaren fra reporteren var at førerne av stridsvognene dessverre hadde liten erfaring i å kjøre stridsvogner, siden de «bare hadde erfaring i å kjøre langdistansebusser», skriver Der Spiegel.

OG ALLEREDE i slutten av juni advarte NATOs øverstkommanderende i Europa, Philip Breedlove, Det amerikanske forsvarsdepertementet Pentagon om at russerne drev med opplæring av seperatister i bruk av bakke-til-luftraketter på russisk side av grensa, og om at disse rakettbatteriens så skulle teransporteres over til den ukrainske siden av grensa.

TIDEN FOR Å FLYTTE våpen over grensa i stort omfang er trolig over i denne omgeng. Etter nedskytingen av Malaysian Airlines flyet er den politiske situasjonen for delikat. Hvis Russkand blir tatt med bukse nede i en slik situasjon kan lammende økonomiske sanksjoner automatisk tre i kraft.

IMENS SKYTER ARBEIDET med å få på beina en fredsbevarende fart. I Tyskland vil man bruke  situasjonen etter neskytingen av flyet til å få alle parter - inkludert den russiske regjeringen - til forhandlingsbordet. Hvis man klarer å forhandle seg fram til en våpenhvileavtale, så må den sannsynligvis overvåkes av en fradsbevarende styrke under enten FN- eller OSSE-kommando. Men før det gjelder det å kappe land før frontene fryses. Derfor graves det skyttergraver i Donetsk, mens Ukraina mobiliserer flere soldater, og Russland prøver å sitte stille som ei mus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.