Regler er til for å tøyes

ARNHEM (Dagbladet): Fotball var av de første lagspill som ble internasjonalt organisert og utbredt. Tradisjonene er ikke bare lange, men tunge. Spillets regler har i store trekk holdt seg uendret gjennom mer enn hundre år. Regelendringer som har presset seg fram, har mer hatt preg av justeringer som har hatt til hensikt å fremme offensivt, underholdende spill og straffe usportslig opptreden.

  • På 20-tallet besluttet FIFA å utvide offsideregelen til å tre i kraft om bare én spiller - og ikke som tidligere to - befant seg i «bakrommet» mellom motstanderens mål og motstanderens spillere. I moderne tid er de mer kjente regelendringene innføring av gule og røde kort, forbudet mot tilbakespill til egen målvakt, og straff for defensivt spill ved å gi ett poeng for uavgjort, men tre for seier (mot tidligere to).

De mange nordmenn som ikke hadde sett andre fotballkamper enn Norge- Brasil i Frankrike-VM, satt ganske tankefulle og fulgte Norge- Jugoslavia-kampen søndag. Var jugoslavene kommet direkte til Lihge i militærtransport fra en eller annen serbisk massakre? Opplevde de i andre omgang en kollektiv form for akutt, invalidiserende, posttraumatisk «flashback»? Nei, halve laget lever «la dolce vita» som styrtrike playboyer i italienske og spanske metropoler.

  • Det er lenge siden fotball var et spill for britiske gentlemen fra øvre middelklasse. Spillet er blitt brød for hundretusener og sirkus for milliarder. Og reglene er til for å tøyes.

Underholdningsverdi og sportslighet er fortsatt gode argumenter for å endre visse regler. En rekke av de påkrevde reglene er allerede innført - i beslektede lag- og ballspill som ishockey, håndball og basket.

Effektiv spilletid bør snarest prøves ut i en nasjonal liga, og deretter innføres på FIFA-nivå. At tretti tusen mennesker mobber med pipekonsert en mann som hundre meter unna ligger og vrir seg i kramper, er ikke mye å se på. At mobbeofferet bare later som om han har det vondt, gjør saken verre.

15-minutters utvisninger - gjerne kombinert med gult kort - bør innføres som straff for usportslig opptreden i gråsonen mellom tilsnakk og rødt kort.

  • «Null mål, null poeng» bør innføres som poengregel. Dagens regelverk belønner lag som spiller for og oppnår resultatet 0- 0. Det går på underholdningen løs, fordi en fotballkamp i praksis ofte begynner ved første scoring.

Men hvilken regel kan forhindre fotballkamper som i praksis slutter ved første scoring? Norges 1- 0-kamper viser at vi er eksponent for en slags «sudden death»-fotball: Første målet vinner.

  • Greit nok. Bare så synd at det er 80 minutter igjen av kampen.

God kamp!