DEBATT

Selvmord:

Regn med økning i selvmord

Det er sterkt bekymringsverdig at man har tatt ressurser fra psykisk helsevern, for å dekke opp for manglende beredskap mot covid-19.

SELVMORD: Vi kan regne med en økning på mellom 22 og 90 selvmord fra før til etter covid-19 i Norge, skriver Arne Holte. Foto: NTB Scanpix
SELVMORD: Vi kan regne med en økning på mellom 22 og 90 selvmord fra før til etter covid-19 i Norge, skriver Arne Holte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et knippe artikler på psykologisk.no presenterer jeg beregninger på hvor stor økning vi kan vente i selvmord og psykiske lidelser i kjølvannet av covid-19.

Konklusjonen er at vi kan regne med en økning på mellom 22 og 90 selvmord fra før til etter covid-19 i Norge, avhengig av beregningsmåte.

Hvor vi lander, påvirkes av hvor lenge krisen varer, tilliten vi har til hverandre og politikk. Beregningene bygger på erfaringer fra finanskrisen 2008-2009, særlig sammenhengene med arbeidsledighet, husholdningsgjeld og bankenes utlånsrente.

Finanskrisen 2008-2009 er den beste modellen vi har for hva vi kan vente etter covid-19. Den største studien av arbeidsledighet, gjeld og selvmord under finanskrisen omfatter 54 land, 27 i EU.

Resultatene viser klar økning i selvmord sammenlignet med trenden før krisen (2000-2007), unntatt i Sverige, Finland og Østerrike. Blant menn i Europa ble økningen 4,2 prosent høyere enn ventet og størst i aldersgruppen som gir flest tapte leveår, 15 til 24 år. Kvinner viste ingen økning.

Økte selvmordsrater var særlig knyttet til økningen i arbeidsledighet blant menn i land med lave ledighetstall. Norge hadde en mild finanskrise med svært lave ledighetstall. Likevel fikk vi en økning på 22 prosent, det vil si 74 flere selvmord, sammenlignet med om trenden før krisen hadde fortsatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer