Regner med å få 18-årsgrense på ny Kvelertak-musikkvideo

- Det skal være grusomt, men samtidig «over the top».

(Dagbladet): Dobbelt Spellemann-belønte Kvelertak er i morgen klar med sitt andre album. I forkant av albumslippet har bandet kjørt ut et par singelsmakebiter, der låta «Månelyst» har blitt velsigna med en ganske så voldelig musikkvideo.

I løpet av det tre minutter lange klippet har regissør Fredrik Hana (26) satt sammen en rekke skrekkelige scener der både blod og innvoller flyter.

- Musikkvideoen har begge føttene solid plantet i 70-tallets skrekkestetikk. Det skal være grusomt, men samtidig så «over the top» at tipper over i å være humoristisk. Det passer jo ganske godt til musikken til Kvelertak, som også er «over the top» uten å være ironisk, sier Hana til Dagbladet.

Åndelig oppfølger 26-åringen har også regissert musikkvideoer for band som Årabrot og Haust. Han sto i tillegg bak musikkvideoen til Kvelertaks gjennombruddslåt «Mjød». Den involverte også en del styggedom, inkludert kannibalisme.

- Vi ble enig ganske tidlig i arbeidet om å gjøre en åndelig oppfølger til den første Kvelertak-musikkvideoen. Jeg hadde denne gangen full kreativ kontroll og bandet la seg aldri opp i hvordan resultatet ble. De hadde nok fått tillit til meg etter den første videoen.

Men hvis du tror, som denne journalisten gjorde i et lite øyeblikk, at musikkvideoen er satt sammen av klipp fra gamle skrekkfilmer, så tar du feil. Alt er spilt inn fra scratch av den norske regissøren.

- Det var et ganske stort beist av en musikkvideo å dra i land. Bare forberedelsene tok to måneder, før vi filma i ni dager. Jeg har alltid hatt lyst til å lage en video som ikke repeterer seg selv, med bare ny informasjon og nye scener hele tiden. Det var også derfor det tok så lang tid å lage den. Jeg ville ta den helt ut, ikke feige ut og gjøre det enkelt. Det er nok av folk som gjør akkurat det, sier Hana.

Ingen sensur Kvelertak-musikkvideoen er lagt ut på YouTube, men er ennå skjult for søk. Det vil si at man må ha linken for å kunne se den på det populære videonettstedet.

- Frykter du at den kan komme til å få 18-årsgrene når den blir gjort fullstendig tilgjengelig på YouTube?

- Jeg regner med at den vil bli merka med 18-årsgrense, men håper jo litt på at den slipper. Hadde det vært et mindre band enn Kvelertak kunne de kanskje ha sett mellom fingrene på det, sier Hana.

Han forklarer at han aldri sensurerte seg selv, men kjørte på med de scenene som han selv ville.

- Det var nesten litt motsatt, at det det ble mer grusomt da det ble festa til film. Da fikk det plutselig en slagkraft som det ikke hadde da ideen var i tekstformat på et papir. Men jeg var bevisst på at jeg til enn viss grad måtte holde meg i skinnet. Siden musikkvideoen skal ut til så mange hadde jeg ikke lyst til å sparke folk i trynet heller, forteller 26-åringen.

Av de mer brutale Gisle G. Stokland, redaktør for underholdningsiden 730.no, er tidligere musikksjef i musikkanalen ZTV, der han var med på å velge ut hvilke musikkvideoer som skulle sendes på lufta.

- Jeg synes at musikkvideoen er veldig tøff. Noen ganger kan det bli litt kjedelig om man ikke kan se bandmedlemmene, men her skjer det noe nytt hele tiden. Scenene er bra laget og noen av dem kunne nok vært hentet rett ut fra skrekkfilmene de hyller, sier Stokland.
 
- Det er kanskje noe av det mer brutale man har sett fra en norsk Spellemann-vinner?
 
- Satyricon har hatt en smådrøy en og Dimmu Borgir har nok hatt et par fæle snutter, men dette føyer seg nok inn blant de mest  brutale, ja. Kvelertak-videoen er imidlertid ikke så pretensiøs og er gjort på en leken måte, samtidig som det er tøft og skummelt. Man vet liksom at gutta selv sitter og gliser bredt når de ser den.

HARD SUKSESS: Kvelertak er i morgen ute med andrealbumet «Meir». Så blir det en omfattende vårturné, før sommeren og festivaltida setter inn. Foto: Sony Music
HARD SUKSESS: Kvelertak er i morgen ute med andrealbumet «Meir». Så blir det en omfattende vårturné, før sommeren og festivaltida setter inn. Foto: Sony Music Vis mer