Regner med bråk

Regissør Nils Gaup regner med sterke reaksjoner fra de involverte i gisseldramaet på Torp. Men han vil ikke forandre på noe i TV-serien.

- Det løpet er kjørt, sier Nils Gaup, som ikke planlegger noen visning for de involverte fra Torp-dramaet før «Dramaet på Torp» har TV-premiere på NRK til høsten. Gaup legger for tida siste hånd på dramatiseringen av Norges mest dramatiske gisseldrama fra 1994. Gaup og den svenske manusforfatteren Håkan Lindhé har gått mange runder med de involverte fra gisselaksjonen før filmingen startet, slik at historien skulle bli mest mulig troverdig. - Noen ganger har det vært som om Hamlet selv sto og prikket meg på skuldra: «Hei, det var ikke sånn det var,» sier Gaup.

Kontroversielt

Nå er han ikke interessert i å justere mer: - Det lå allerede i manusarbeidet at her finnes det forskjellige versjoner. Min oppgave har vært å fortelle historien slik vi har kommet fram til, sier regissør Nils Gaup. Han blir supplert av hovedrolleinnehaver Jørgen Langhelle, som spiller politiets forhandlingsleder Frode Anmarkrud: - Vi vet jo allerede at dette er kontroversielt, og at det er flere involverte som ikke vil bli portrettert på denne måten. Derfor har vi forandret på navnene, sier Langhelle. De to er også opptatt av at det ikke er snakk om en dokumentar, men også en god dose fiksjon. Forhandlingsleder Frode Anmarkrud er en av dem som venter spent på å se filmen. Han satt bakbundet i en bil med håndjern på i timevis og tellet ned til sin egen likvidering. - Alt det som gjelder meg og min rolle, er jeg trygg på nå. Det var viktig for meg å ikke bli framstilt som en Bruce Willis, men det er sterke følelser i sving. Jeg er godt fornøyd med Jørgen Langhelle, som jeg har hatt lange samtaler med, forteller Anmarkrud.

Påkjenninger

Gørild Mauseth spiller rollen som Svanhild Teigen, politikvinnen som ble tatt som gissel av ranerne. - Jeg var i kontakt med henne både før og etter innspillingen. Vi snakket blant annet om de psykologiske og emosjonelle påkjenningene hun gikk gjennom, sier Mauseth. Svanhild Teigen har fortalt sin historie til manusforfatteren, og prøver å ikke tenke så mye på det endelige resultatet: - Jeg har ikke tenkt så mye på hvordan jeg vil reagere. Jeg forsøker å skyve det foran meg. Jeg tror jeg kommer til å ta det opp på video, og så se det seinere, sier hun.

FRA FILMEN: Jørgen Langhelle spiller politiets forhandlingsleder som ble holdt i et jerngrep av gisseltakerne. Flere ganger telte politimannen ned til sin egen likvidering.