Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Regner med kapitalismens fall innen juletider

Med sin nye plate vil Gatas Parlament forandre alt.

HISTORIENE I FOKUS: I dag slipper hiphopveteranene Don Martin (f.v.) Elling og Jester i Gatas Parlament sitt åttende album, «Dette forandrer alt», med et spekter av historier fra partysvensker og nabokrangler til betent storpolitikk.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HISTORIENE I FOKUS: I dag slipper hiphopveteranene Don Martin (f.v.) Elling og Jester i Gatas Parlament sitt åttende album, «Dette forandrer alt», med et spekter av historier fra partysvensker og nabokrangler til betent storpolitikk. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): I dag slipper Gatas Parlament det de er nokså enige om at er deres åttende plate - ikke medregnet alle småutgivelsene som har dukket opp siden starten av nittitallet.

Mye har skjedd siden den gang. Faktisk har stort sett alt forandret seg, inkludert trioens besetning, der Jester har fått en fast plass med Elling og Don Martin etter Aslaks avskjed.  

- Derav tittelen på plata, sier Don Martin.  

Skiva heter «Dette forandrer alt». Men den har tross alt til felles med hiphopveteranenes tidligere arbeid at det stadig er snakk om hiphop, og at det hele er politisk forankret et godt stykke utpå venstresida.  

Enormt spenn  At «Dette forandrer alt» har sangtitler med en spennvidde fra «Toppløsjoiken» til «Boikott Israel», viser at Gatas Parlament har både spøk og alvor på agendaen.  

- Vi er ikke éndimensjonale mennesker, og dette er ikke vårt første eller vårt tredje album. Man trenger ikke skjønne hele konseptet Gatas Parlament fra hver eneste låt nå, sier Don Martin.  

Det som står i fokus nå, er historiefortellingen, med beskrivende, visuelle tekster. Enten det er dypt politisk eller ei. Men den bredden var likevel ikke nødvendigvis noe mål i utgangspunktet.  

- Vi har alle utviklet oss til fete enkeltartister, og har sterke ideer i alle retninger, forteller Jester.

- Men spennet er en styrke for plata, det skjer nye ting og er bunnsolid hele veien. 

Knuse tyranni - Denne gangen har vi hatt tid og krefter til å gjøre ting på nye måter, og å jobbe med kule folk og ideer, forteller Don Martin.  

Skiva er spilt inn i intet mindre enn Havana, Paris, Johannesburg, Finnmark, Torggata, Holmlia og Harlem, New York, og har gjesteopptredener fra blant andre Craig G, Supa Sayed, Promoe — og Aslak.  

- Vi regner med at folket reiser seg for å knuse tyranni og kapitalisme innen juletider, nå som de får høre resultatet, smiler Elling.

- Vi kan kanskje gi dem frem til nyttår, legger han til.  

Setter lista ved «Thriller» Gatas Parlament har hatt et hektisk år, med Melodi Grand Prix-deltakelse, reiser, konserter, konkurranser og låtproduksjon i stor skala.  

- Vi har skapt en hverdag for oss selv, forteller Jester.  

- Med en gang vi står opp, så er vi på jobb. Vi møtes, diskuterer, blir enige, og setter i gang og lager låter. Og det er kulere å være oss nå enn det noen sinne har vært.  

Planen nå som skiva er ute, er å spille bandet og Norge sønder og sammen, for å bruke Don Martins ord. Ikke gir de seg der, heller.  

- Vi ser helst at skiva blir regnet som verdens mest episke klassiker sammen med Michael Jacksons «Thriller», og at tekstene blir pensum på universitetene i New York.