Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Regnskapets time

Det er vanskelig å skille fiksjon fra virkelighet når dansk politikk går i spinn.

I SØKELYSET: Mange har sammenliknet intrigene rundt Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesak med serien «Borgen», men det er én åpenbar forskjell: Fiksjonen har bedre manusforfattere enn virkeligheten, skriver Simen Ekern. Foto: REUTERS/Laurent Dubrule
I SØKELYSET: Mange har sammenliknet intrigene rundt Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesak med serien «Borgen», men det er én åpenbar forskjell: Fiksjonen har bedre manusforfattere enn virkeligheten, skriver Simen Ekern. Foto: REUTERS/Laurent Dubrule Vis mer

En kvinnelig dansk statsminister er under hardt press, anklaget for skattesnusk og dårlig håndtering av personlige saker. Hennes politiske hovedkonkurrenter og deres spindoktorer beskyldes for å ha brutt loven for å ta motstanderen. En garvet tabloidjournalist må skifte jobb. Det minner om noe vi har sett på TV: Mange har sammenliknet intrigene rundt Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesak med serien «Borgen», men det er én åpenbar forskjell. Fiksjonen har bedre manusforfattere enn virkeligheten. Det er ikke helt lett å henge med i skandalene rundt Danmarks statsminister. Nå kommer en dokumentarfilmskaper til unnsetning.

Christoffer Guldbrandsen braste inn i den danske offentligheten med dokumentarfilmen «Fogh bak facaden» i 2003. Den ble en PR-messig skandale for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, som framsto som autoritær og parodisk selvopptatt (ikke helt ulikt Ricky Gervais' rollefigur i TV-serien «The Office»). Nå har Gulbrandsen lovet å grave i saken rundt Helle Thorning Schmidt: Parallelt med at en egen skattesakskommisjon skal avhøre 43 framstående politikere, journalister og byråkrater fram til mars neste år for å komme til bunns i saken, skal Guldbrandsen ha timeslange radiosendinger hver lørdag for å nøste i trådene. Programmet har fått tittelen «Regnskabets time», og kan bli fin reality-radio for hardcore-fans av danske intriger. Første episode, sendt sist lørdag, var såpass intrikat at vi bør oppsummere litt.

Dette har skjedd: I 2010 ble Helle Thorning-Schmidt og ektemannen Stephen Kinnock beskyldt for skattesnusk. Kinnock bor mye i Sveits, men bor han der så mye at han bør slippe dansk skatt? Ja, i følge skatteetaten som undersøkte saken, gjør han det. Ikke alle ble overbevist. Rett før forrige folketingsvalg kunne dermed avisa BT bringe pikante detaljer fra skatteetatens behandling av saken. Detaljene var imidlertid ikke like pikante som det faktum at noen på ulovlig vis hadde fått tak i og lekket dokumentene — hadde politiske motstandere virkelig gått så langt for å sikre valgseier til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen?

«Jeg kan på det skarpeste avvise at Venstre har spilt noen rolle i dette» sa Løkke Rasmussen til dansk TV2 den dagen Thorning-Schmidts skatteproblemer fylte forsidene. En hardtslående journalist i tabloiden Ekstrabladet, Jan Kjærgaard, kjente imidlertid igjen disse skatteopplysningene. For hadde ikke en Venstre-spindoktor forsøkt å selge dem inn hans avis først? Jo, det hadde han da på båndopptak. Problemet er at opptakene er slettet. Og spindoktoren nekter. «Vi har amerikanske tilstander i Danmark», sa journalisten bestyrtet i «Regnskapets time» på lørdag. Her skal skattesakskommisjonen grave videre.

Kanskje får vi snart høre mer om legningen til Helle Thorning-Schmidts ektemann også. «Nei, min mann er ikke homo», fortalte hun i slutten av august. Mange ristet oppgitt på hodet over hva politikere skal være nødt til å svare på. Men, som en kjent kommentator påpekte i avisa Information: Det var ikke halsende tabloidhunder som lanserte Kinnocks påståtte homofili som moment i saken. Det var ekteparets revisor som nevnte dette i et møte med skatteetaten, den gangen paret forsøkte å vise at Kinnock bodde lovlig mye i Sveits. Var han homofil, ville det nemlig være lettere å argumentere for at han, både grunnet jobb- og privatliv, bodde mye i utlandet. Var det løgn? Var det en sannhet som passet for skatteetaten, men ikke for offentligheten? Var åpenheten bare enda et lag med politisk spinn? Slik spinner den danske politiske debatten svimlende videre, en debatt som helt siden Anders Fogh Rasmussen ansatte den sagnomsuste Michael Kristiansen som rådgiver i 2001, har vært besatt av spindoktorens rolle i politikken.

«Samarbeidet mellom journalister og spindoktorer har gått av skaftet», sa Ekstrabladets sjefredaktør da han vitnet for skattekommisjonen i forrige uke. Han burde vite det, ettersom hans journalist Kjærgaard, han som var så bestyrtet, selv har innrømmet å ha «ligget i skje» med Venstres spindoktor, og opptrådt «svært uprofesjonelt» for å få fram saker som kunne sverte Helle Thorning-Schmidt. «Jeg har dummet meg ut. Det er ikke spinn eller noe annet tull. Jeg mener det», har Kjærgaard forklart. «Jeg har vanskelig for å se hvordan jeg på en ordentlig måte kan dekke politisk stoff i tiden framover», sa han på mandag. Kanskje han kan bli spindoktor i stedet? Vi får se i neste sesong.

Og Helle Thorning-Schmidt? Hun scorer så lavt på meningsmålingene at det ville være et mirakel om hun kommer tilbake i tide til neste valg, sa eksperter denne uka. Et sånt comeback ville nok vært for usannsynlig som manus i en TV-serie. I virkeligheten, derimot, kan alt skje. I alle fall hvis de danske sosialdemokratene klarer å få den politiske debatten til å handle om politikk igjen.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media