STORT BEHOV: Høyres Nikolai Astrup forsvarer regjeringens kutt i regnskogsatsingen med en feilaktig påstand om at det ikke er behov for tre milliarder til regnskogsbevaring i 2017. Det er feil, skriver daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STORT BEHOV: Høyres Nikolai Astrup forsvarer regjeringens kutt i regnskogsatsingen med en feilaktig påstand om at det ikke er behov for tre milliarder til regnskogsbevaring i 2017. Det er feil, skriver daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Debatt: Regnskogen

Regnskogen har ikke tid til å vente

Regnskogsatsingen bør dobles fram mot 2020. Behovet for å stanse avskogingen er akutt, og det er mangel på penger til å gjøre det.

Meninger

Høyres Nikolai Astrup forsvarer i Dagbladet 27. januar regjeringens kutt i regnskogsatsingen med en feilaktig påstand om at det ikke er behov for tre milliarder til regnskogsbevaring i 2017. Det er feil.

For det første ødelegges regnskogen fortsatt i et skremmende høyt tempo, hvilket utgjør en enorm trussel mot verdens artsmangfold, livsgrunnlaget til millioner av mennesker som lever i og av skogen og for verdens klima.

DAGLIG LEDER: Lars Løvold, Regnskogfondet.
DAGLIG LEDER: Lars Løvold, Regnskogfondet. Vis mer

For det andre er det et akutt globalt behov for mer penger til regnskogbevaring, noe Astrups egen Klima- og miljøminister Vidar Helgesen stadig understreker. Astrup burde være kjent med at regjeringen i budsjettet skriver at reduksjonen vil føre til en lavere fremdrift for regnskogsatsingen enn opprinnelig planlagt. Som følge av kuttet mangler Norge midler til å inngå nye bilaterale partnerskap med regnskogsland i 2017.

Et slikt partnerskap kunne vært med Myanmar, et land der regnskogen er under sterkt press og som Norge har vurdert som aktuelt. Inntil regjeringen kuttet i bevilgningen.

I denne situasjonen er det absurd å påstå at det ikke er behov for at Norge skal oppfylle sitt løfte om tre milliarder årlig. Tvert imot er tiden inne for en kraftig oppskalering. Regnskogsatsingen bør dobles fram mot 2020. Dette er i tråd med Norges løfte om å øke innsatsen dersom andre rike land også bidrar med mer penger til regnskogbevaring, noe de i økende grad gjør.

Regnskogen har ikke tid til å vente. Behovet for å stanse avskogingen er akutt, og det er mangel på penger til å gjøre det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.