DEBATT

Debatt: Regnskogen

Regnskogen har ikke tid til å vente

Regnskogsatsingen bør dobles fram mot 2020. Behovet for å stanse avskogingen er akutt, og det er mangel på penger til å gjøre det.

STORT BEHOV: Høyres Nikolai Astrup forsvarer regjeringens kutt i regnskogsatsingen med en feilaktig påstand om at det ikke er behov for tre milliarder til regnskogsbevaring i 2017. Det er feil, skriver daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STORT BEHOV: Høyres Nikolai Astrup forsvarer regjeringens kutt i regnskogsatsingen med en feilaktig påstand om at det ikke er behov for tre milliarder til regnskogsbevaring i 2017. Det er feil, skriver daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyres Nikolai Astrup forsvarer i Dagbladet 27. januar regjeringens kutt i regnskogsatsingen med en feilaktig påstand om at det ikke er behov for tre milliarder til regnskogsbevaring i 2017. Det er feil.

For det første ødelegges regnskogen fortsatt i et skremmende høyt tempo, hvilket utgjør en enorm trussel mot verdens artsmangfold, livsgrunnlaget til millioner av mennesker som lever i og av skogen og for verdens klima.

For det andre er det et akutt globalt behov for mer penger til regnskogbevaring, noe Astrups egen Klima- og miljøminister Vidar Helgesen stadig understreker. Astrup burde være kjent med at regjeringen i budsjettet skriver at reduksjonen vil føre til en lavere fremdrift for regnskogsatsingen enn opprinnelig planlagt. Som følge av kuttet mangler Norge midler til å inngå nye bilaterale partnerskap med regnskogsland i 2017.

Et slikt partnerskap kunne vært med Myanmar, et land der regnskogen er under sterkt press og som Norge har vurdert som aktuelt. Inntil regjeringen kuttet i bevilgningen.

I denne situasjonen er det absurd å påstå at det ikke er behov for at Norge skal oppfylle sitt løfte om tre milliarder årlig. Tvert imot er tiden inne for en kraftig oppskalering. Regnskogsatsingen bør dobles fram mot 2020. Dette er i tråd med Norges løfte om å øke innsatsen dersom andre rike land også bidrar med mer penger til regnskogbevaring, noe de i økende grad gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer