Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Boliglånsforskriften:

Reguleringen av boliglån må videreføres

Fornuftige lånekrav.

FORSKRIFT: Finanstilsynet har foreslått at boliglånsforskriften skal få fortsette å virke, med et par justeringer, også etter 30. juni i år. Foto: Andreas Lekang
FORSKRIFT: Finanstilsynet har foreslått at boliglånsforskriften skal få fortsette å virke, med et par justeringer, også etter 30. juni i år. Foto: Andreas Lekang Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag presenterte Eiendom Norge sin månedlige statistikk over de norske boligprisene. I februar måned steg boligprisene i Norge med 0,4 prosent, kunne tallene fortelle oss.

Boligprisene er nå bare 2,3 prosent lavere enn for ett år siden, og 10,5 prosent høyere enn de var for to år siden. Mye tyder altså på at boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg, etter den sterke veksten i 2016 og den påfølgende nedkjøling i fjor.

Det er sunt for norske boligeieres psyke, men også for norsk økonomi.

Denne sunne utviklingen kan vi blant annet takke boliglånsforskriften for. Den nåværende forskriften ble innført med virkning fra inngangen av fjoråret, og var da ment å gjelde til og med 30. juni i år.

Forskriften videreførte noen allerede innførte begrensninger, men kom også med ytterligere innstramminger. Særlig gjaldt det for dem som ønsker å investere i en sekundærbolig i Oslo og dem som har mye gjeld i forhold til inntekt fra før av.

Da boligprisene begynte å falle i fjor sommer, startet kravene om å avvikle boliglånsforskriften før tiden. Det presset sto heldigvis Finansdepartementet av. Og nå ser det ut til at forskriften også kan få forlenget levetid.

I fjor ba Siv Jensen Finanstilsynet om en evaluering av forskriften og innspill til hvordan norske boliglån skulle reguleres videre. Den fikk hun på sitt bord for to uker siden.

Finanstilsynet foreslår å videreføre dagens forskrift, med et par justering. Og for første gang siden den første forskriften ble innført i 2015, skal den nå ikke ha en fastsatt opphørsdato.

De viktigste endringene er at det Oslo-spesifikke egenkapitalkravet forsvinner, mens kvoten som gir bankene mulighet til å utstede lån som ikke oppfyller kravene forskriften stiller, strammes inn fra ti til åtte prosent.

Det er rimelig. Oslo-kravet var kronglete innretta og midlertidig av natur. Og når det nå forsvinner, vil færre lån havne på kvoten fordi det faller utenfor rammene forskriften setter.

Finanstilsynets framlegg er nå sendt på høring. Dagbladet håper Siv Jensen lytter til erfaringene fra tidligere kriser som ble kraftig forsterket av for høy gjelds- og boligprisvekst. Finansministeren skrev selv om disse erfaringene i denne avisa dagen Finanstilsynet kom med sin anbefaling.

Skal hun og regjeringen ta denne historien på alvor, må de holde fast på boliglånsforskriften, og det i den formen Finanstilsynet foreslår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!