Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reinen setter kjepper i hjulene for NRKs sakte-TV-satsning om rein

Snøscooter-nekt på vidda.

<div>KAN FÅ PROBLEMER: I skrivende stund sender NRK direkte fra reinflytting på Finnmarksvidda. Men et nytt forbud fra fylkesmannen kan sette stopper for produksjonen. FOTO: EDMUND JOHANNES GRØNMO / NRK</div>
KAN FÅ PROBLEMER: I skrivende stund sender NRK direkte fra reinflytting på Finnmarksvidda. Men et nytt forbud fra fylkesmannen kan sette stopper for produksjonen. FOTO: EDMUND JOHANNES GRØNMO / NRK
Vis mer

I skrivende stund sender NRK direkte fra Finnmarksvidda. Seerne får følge vårenes reinflytting minutt for minutt, men dette kan få en brå slutt.

Fylkesmannen i Finnmark har nemlig trukket tilbake samlige dispensasjoner til å kjøre snøscooter i store deler av Kvalsund, skriver avisa Ságat ifølge NRK Sápmi.

– Det stemmer, Fylkesmannen har stengt området fra Repparfjorden og sydover mot Saraby i Kvalsund kommune for motorferdsel, forteller Fylkesmannens seksjonsleder, Christer Michalsen til avisa.

Matmangel for reinen

Store deler av det direktesendte natur-eventyret filmes nettopp fra snøscooter, og etter planen skal reinflyttingen filmes i Kvalsund kommune, der reinen skal svømme over sundet.

Ifølge Michalsen gjelder fylkesmannens nye dispensasjonsnekt også samtlige av NRKs snøscooter-dispensasjoner. Statskanalen kan likevel søke om å få unntak fra motorferdselsforbudet, men at det haster.

Fylkesmannen stenger skuterløypene etter anmodning fra et reinbetedistrikt, skriver NRK. Årsaken er at dette er det eneste området hvor det nå finnes tilgjengelig beite for reinen.

Grunnen til stengingen er at et reinbeitedistrikt har anmodet Fylkesmannen om å stenge disse skuterløypene, i og med at dette er de eneste områdene hvor det nå finne tilgjengelig beite for reinen.

Det er den hardpakkede snøen i området som gjør det vanskelig for reinsdyr å finne mat. Disse snømengdene er ellers veldig uvanlige i slutten av april, ifølge NRK.

- Ikke bekymret

NRK 2 skulle etter planen starte sendinga 21. april klokka 19.55, og følge vårflyttingen av drøyt ett tusen rein til torsdag 27. april. Et kamera er også plassert på to av reinsdyra, som har blitt trent for oppgaven siden før jul, skriver VG.

Til tross for motorferdselforbudet i Kvalsund, er ikke Sápmis direktør, Mona Solbakk, bekymret. Hun forteller til statskanalen at de har god kontakt med Fylkesmannen, og at Fylkesmannen er velinformert om produksjonen.

– Jeg frykter ikke at dette stopper produksjonen. Vi er der på reinens premisser, det er hele poenget med produksjonen, sier Solbakk, og bekrefter at kanalen vil søke om unntak for forbudet.

Dette er imidlertid ikke det første som skaper problemer for produksjonen. Sendinga ble utsatt med tre døgn. Først etter at 31 NRK-folk hadde ventet i tre døgn på vidda, begynte reinen å flytte på seg. det måtte vente på høyere temperaturer og kram snø.

- Det er en del av gamet dette, og ikke noe vi har kunnet gjøre noe med, sier prosjektleder Per Inge Åsen.

For et par uker siden fikk politiet kritikk for måten de jaktet på ulovlig scooter-kjøring på vidda. En video som ble filmet av en av scooter-kjørerne, viser at helikopteret sirklet rundt området som er fullt av spor i snøen.

HELIKOPTERET LIKE OVER: Politiet får kritikk for landing da det ble gjennomført kontroll av ulovlig scooter-kjøring i Balsfjord. Video: Youtube / Moaksen Vis mer