Reinerts upresise frustrasjoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OLJEFONDET: Professor Erik S. Reinert forsøker i sitt debattinnlegg 4. april å skape debatt om veivalg for økt verdiskaping i Norge. Han forsøker å provosere med utgangspunkt i en høyst tvilsom suggesjon: «Gjennom vår forvaltning av oljefondet bidrar vi til industrivekst i utlandet, mens norsk industri forfaller». Ikke nok med det. Reinert mener tydeligvis på ramme alvor at oljefondets finansplasseringer i utlandet «vil ødelegge norsk økonomi», med historiske paralleller til spansk økonomi på 1500- og 1600-tallet. Betrakter Reinert internasjonal økonomi som et null-sum-spill?

DERNEST PÅSTÅR Reinert at «dagens norske økonomiske miljø» ikke forstår «mekanismene» som skaper økonomisk vekst og utvikling gjennom innovasjon og økt produktivitet. Men det sies ikke noe om hvilket «miljø» det her er snakk om. Er det alle norske økonomer han forsøker å sette kollektivt på anklagebenken? Med slike «offensive» ansatser må det være tillatt å forvente at argumentet følges opp med mer konkret underbygging av påstandene. Men, den gang ei. Reinert velger i stedet å pøse på med flere upresise og lite etterrettelige karakteristikker av «det norske økonomiske miljøet», utelukkende med henvisninger til sin egen tolkning av dette miljøets teoretiske «retorikk» og «verbale grafitti».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer