Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reinerts upresise frustrasjoner

OLJEFONDET: Professor Erik S. Reinert forsøker i sitt debattinnlegg 4. april å skape debatt om veivalg for økt verdiskaping i Norge. Han forsøker å provosere med utgangspunkt i en høyst tvilsom suggesjon: «Gjennom vår forvaltning av oljefondet bidrar vi til industrivekst i utlandet, mens norsk industri forfaller». Ikke nok med det. Reinert mener tydeligvis på ramme alvor at oljefondets finansplasseringer i utlandet «vil ødelegge norsk økonomi», med historiske paralleller til spansk økonomi på 1500- og 1600-tallet. Betrakter Reinert internasjonal økonomi som et null-sum-spill?

DERNEST PÅSTÅR Reinert at «dagens norske økonomiske miljø» ikke forstår «mekanismene» som skaper økonomisk vekst og utvikling gjennom innovasjon og økt produktivitet. Men det sies ikke noe om hvilket «miljø» det her er snakk om. Er det alle norske økonomer han forsøker å sette kollektivt på anklagebenken? Med slike «offensive» ansatser må det være tillatt å forvente at argumentet følges opp med mer konkret underbygging av påstandene. Men, den gang ei. Reinert velger i stedet å pøse på med flere upresise og lite etterrettelige karakteristikker av «det norske økonomiske miljøet», utelukkende med henvisninger til sin egen tolkning av dette miljøets teoretiske «retorikk» og «verbale grafitti».

UTROLIG NOK klarer Reinert også å påstå at boken «Muligheter for alle», utgitt av Civita nylig, «dyrker den imaginære perfekte konkurransen», og antyder langt på vei at boken fremmer et syn om at det er edlere å tjene penger på børsen enn å tjene penger på innovasjon. Problemet er bare at det som står å lese i boken nærmest er det stikk motsatte av det Reinert hevder står på trykk! Jeg har et solid grunnlag for å hevde dette. Jeg har nemlig forfattet boken. Boken har dessuten undertittelen «dynamisk vekst i en liberal markedsøkonomi» og fremlegger en analyse av utfordringene i norsk økonomi, med særlig vekt på nettopp temaer som Reinert etterlyser i den norske debatten: Dynamisk konkurranse og produktiv innovasjon i en åpen økonomi. Men, det er ytterst vanskelig å føre en seriøs diskusjon basert på Reinerts løsrevne polemikk og mangel på presisjon og etterrettelighet. Kanskje Reinert vil lykkes bedre med å skape debatt hvis han skriver et nytt innlegg - og tør gi klart uttrykk for hvordan han selv mener oljefondet bør forvaltes for å «investere i det norske produksjonsapparatet»?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling