Reise i paradokser

Lenge før ayatollaens bannbulle mot Salman Rushdie spilte Iran, eller Perserriket, rollen som trussel mot «vår» sivilisasjon. Slik alvoret i Vestens ideal om ytringsfrihet stilles på prøve med dødstrusselen mot den britiske forfatteren, slik samlet antikkens Hellas seg for å stå imot perserkongen og hans hær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kanskje som en svak erindring om dette er perserkongens navn, Xerxes, forbudt å bruke som guttenavn i dagens Norge. Men det man vet minst om, virker ofte mest truende. Ikke mange nordmenn kan fortelle fra egne reiser i dagens Iran. Religionshistoriker og islam- ekspert Kari Vogt kan.

Hun har foretatt tre reiser i løpet av et halvt år. Boka framstår som en reiseskildring i beste forstand, der inntrykk, kunnskapsformidling og refleksjoner støtter hverandre. Hun er like interessert i folkeliv og befolkningens religion og dagligliv, som i det politiske systemet. Ankomsten til Teheran gir ikke bare anledning til å tegne et riss av landets historie siden byen ble hovedstad i 1787. Hun observerer også hvordan den påbudte kvinnedrakten, chador, kommer overraskende til anvendelse som en slags gassmaske mot eksosen.

Fornøyelsespark

Kari Vogts Iran er paradoksenes sted. Da hun nærmer seg den hellige byen Qom, som er sjiamuslimenes teologiske senter, er det ikke minareter ogkupler hun først får øye på, men en gigantisk Rosa Panter - som tilhører byens fornøyelsespark. Slagordet Død over Amerika , som Vogt hører og leser flere ganger, gjelder ikke Walt Disney. Heller ikke viser det seg å gjelde USAs andre store eksportartikkel: Coca-Cola. Et av byens kvinneuniversiteter finansieres ved hjelp av brusfabrikker, som produserer på lisens fra Coca-Cola.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer