Reise til flasken er tom

Hvorfor er så mange berømte forfattere også berømte drankere?

DRANKEREN HEMINGWAY: Ernest Hemingway er en av mange verdenskjente forfattere kjent for å ha vært hard på flaska. Selv sa han dette: «Jeg har drukket siden jeg var femten år, og lite har gitt meg samme glede. Når du jobber hardt med hodet hele dagen og vet du må jobbe igjen dagen etter, hva ellers kan endre tankegangen din og gi deg nye ideer, enn en whisky?»
DRANKEREN HEMINGWAY: Ernest Hemingway er en av mange verdenskjente forfattere kjent for å ha vært hard på flaska. Selv sa han dette: «Jeg har drukket siden jeg var femten år, og lite har gitt meg samme glede. Når du jobber hardt med hodet hele dagen og vet du må jobbe igjen dagen etter, hva ellers kan endre tankegangen din og gi deg nye ideer, enn en whisky?» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAGSKOMMENTAREN: Noen forfattere jogger, andre løfter jern. De fleste jeg vet om, står tidlig opp om morgenen og lever forbløffende strukturerte liv. Jeg skriver forbløffende, fordi en forfatters dag ikke reguleres av det vanlige arbeidslivets arbeidstid, møter og timeregistrering. Likevel er myten om den bohemske og alkoholiserte forfatteren sterk. Han — for det er oftest en han — skriver seg gjennom natta med whiskyglasset som følgesvenn. Han lever sitt liv mellom mørke barer og hvite løgner, og kommer først til syne for ni-til-fire-menneskene når han på mystisk vis har klekket ut et genialt verk.

Dag Solstad påstår at han har vært alkoholiker i 40 år. Men selv han gir uttrykk for å ha en klar struktur på livet: Tre dagers skriving — drikke seg full den siste kvelden — hvile én dag — tre nye dager med jobb. Vigdis Hjorth er så produktiv at det er vanskelig å forestille seg at hun får tid til å drikke så mye som hun gir uttrykk for. Sammenkoplingen av Hjorth og alkohol skyldes først og fremst at hun skriver så mye om rus: Om mor som drikker, om Tordis som kjører i fylla, om Hulda som lengter etter øl på brune barer. Her er det kanskje en nøkkel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer