Reise til Levis indre

Ei bok som gjør at en faller pladask både for Levi Henriksens Amerika - og forfatteren selv.

VELLYKKET: Levi Henriksen lykkes med sin upretensiøse, kunnskapsrikt slentrende stil, krydret med en mengde kuriøse fakta, skriver vår anmelder. Foto: GRETE BRO
VELLYKKET: Levi Henriksen lykkes med sin upretensiøse, kunnskapsrikt slentrende stil, krydret med en mengde kuriøse fakta, skriver vår anmelder. Foto: GRETE BROVis mer

BOK: I 1972 bodde det en underlig type i den lille bygda Granli utenfor Kongsvinger: Den norsk-amerikanske hippien Thor Vigeland skilte seg ut med sin klesstil, musikksmak og doning som var en ombygd likbil. Han gjorde et uutslettelig inntrykk på unge Levi Henriksen. Så sterkt at Levi 35 år seinere tar med familien på biltur gjennom Amerika – med et hemmelig ønske om å finne Thor Vigeland. Det blir det god bok av.

Billy the Kid
Familien starter i Davy Crocketts Alamo i Texas, kjører blant annet via Billy the Kids’ Fort Summer i New Mexico, Morgan Kanes Santa Fe i Colorado, siden gjennom Wyoming og ender i Missoula, Montana. Resultatet er en moderne reiseskildring der Henriksen fletter inn egen biografi, barndomserindringer, amerikansk historie og samtid, anekdoter og rariteter.

I denne type reisebøker er assosiasjonsovergangene helt essensielle. Der lykkes Henriksen med sin upretensiøse, kunnskapsrikt slentrende stil, krydret med en mengde kuriøse fakta.

Ikke overraskende er et av høydepunktene den lille byen Ouray i Colorado. Der har tida stått stille i mange tiår. Det er noe for femtitallsnostalgikeren Levi. Familien er også innom Roswell, der 30 prosent av innbyggerne tror på romvesener etter at den lokale sheriffen tok beslag i restene av en flygende tallerkenen i 1947. Familien Henriksen spiser verdens beste hamburger i Sanderson. De overnatter i Rock Springs fordi det er tittelen på verdens beste novelle skrevet av Richard Ford. Vi får også vite at det er forbudt med oralsex i 18 amerikanske delstater, og at amerikanske menn er mestere i doprat, men sjelden vasker hendene etter å ha slått lens.

Erik Bye og Morgan Kane
«Mannen fra Montana» er også en litterær selvbiografi. Henriksen forteller om inspirasjonskilder fra Erik Bye til Helge Ingstad, Hardyguttene, Hemingway og Morgan Kane. Fra sistnevnte har han en gang stjålet det han mener er verdens beste setning: «Så begynte menn å dø». Henriksen kjøper Hunter S. Thompsons eget øl – og refererer selvmordsbrevet som ender med «Ta det rolig – dette vil ikke gjøre vondt». Han får gledessjokk da han tilfeldig kommer over en gratiskonsert med sin aller største helt, musikeren James McMurtry.

Henriksen har en særegenhet som forfatter. Han er sentimentalist, trolig en arv fra oppveksten i et lavkirkelig miljø. Her blir det hans styrke og svakhet. Det gode er at han får til en sødme, som avslører en oppriktig kjærlighet til dette landet han elsker så høyt. Men han blir også litt for bløt når han er privat, spesielt når han refererer til kone og barn. Heller ikke det endelige møtet med Thor Vigeland, fri sjel og lykkelig bestefar, sitter godt nok litterært.

Faller pladask
En hovedsak for Henriksen er å vise at «amerikanere flest er bra folk, noe som mange europeere ser ut til å glemme når de raser over hvordan det var mulig for dette landet å gjenvelge Bush som president». Der lykkes han med i denne boka som gjør at i hvert fall faller pladask både for Levi Henriksens Amerika – og forfatteren selv.

Reise til Levis indre