Anmeldelse: «Bortom allfarveg» av Gunnar Garfors

Reisebok som innfrir løftene

NRK-journalist Gunnar Garfors holder hva han lover i boka som skal ta oss med «Bortom allfarveg».

BORTOM ALLFARVEG: Innerst i Finnafjorden i Sogn, uten veiforbindelse, driver Line Mari Haugland og og Alexander Münster Dahl hotell. Det er et av stedene Gunnar Garfors besøker i boka «Bortom allfarveg». Foto: FRA BOKA / SKALD FORLAG / Alexander Münster Dahl
BORTOM ALLFARVEG: Innerst i Finnafjorden i Sogn, uten veiforbindelse, driver Line Mari Haugland og og Alexander Münster Dahl hotell. Det er et av stedene Gunnar Garfors besøker i boka «Bortom allfarveg». Foto: FRA BOKA / SKALD FORLAG / Alexander Münster Dahl Vis mer
Publisert

Forfatteren som til daglig er journalist i NRK, har ifølge forlaget status som «verdas mest vidreiste person». Selvskryt skal man lytte til, det kommer som kjent fra hjertet.

I sin nye bok holder den gode Gunnar Garfors seg innenriks, og jeg lar meg umiddelbart overbevise om at vår mann er overkvalifisert til å geleide oss til 81 utvalgte steder i «verdas mest undervurderte ferieland. I alle fall for oss som bur her.»

Grei beskjed

Ledsaget av 450 fotografier viser Garfors vei til både fjord og fjell, med oversiktlige markeringer av sine utvalgte feriemål, og med grei beskjed om muligheter for overnatting, tilgang til eventuell strand - samt muligheter for mat og drikke.

Forfatteren har ikke spart på kreftene, han har virkelig lagt seg i selen, og han byr på ferskvare: l løpet av 2020 og 2021 har Garfors selv besøkt sine favoritter «i bil, buss, fly, båt, på sykkel og til fots». Til sammen en reise like lang som rundt ekvator.

Glemte jeg stikkord som «opplevingar»? Neida. Jeg nevner i forbifarten Marmorslottet, Ramnereiret, Trollkyrkja og Emmanuel Vigelands museum.

Framheves må også, som allerede antydet, de mange fotografiene. I vår digitale tid dette for lengst standard vare, men standarden varierer. Garfors er jordnær og ujålete, i kontrast til influenser-bevegelsen som byr mest på seg selv.

Bort fra trengselen

Mitt umiddelbare inntrykk er at Gunnar Garfors har sine ord i behold, de aller fleste av hans reisemål er umiddelbart ukjente, i hvert fall for denne anmelder. Forfatteren har med omhu unngått Geiranger og Besseggen. Også Prekestolen får vente til køene avtar utpå høsten. Eller som det fornuftig heter i bokens velskrevne forord: «Trengselstendensane inspirerte meg til å finne fabelaktige ferieopplevingar andre stader i Noreg. For å oppdage nye utsikter bortom bakkar og berg og kanskje snuble over gull og grøne skogar ein annen stad (...).»

Garfors sine utvalgte reisemål er i segmentet rimelig og fornuftig, slike som en vanlig familie på tur vil velge. Men her er også gitt plass til noen utvalgte eksemplarer i klassen de luxe. For faktisk er det sånn at Norge nå klarer å konkurrere i et segment som «er heilt verkeleghetsfjernt for dei fleste av oss.»

British style

Her skal vi vokte oss for turistreklame, men det er umulig å komme utenom det nyrestaurerte Britannia Hotel i Trondheim, tilbakeført til all sin gamle glans av Remi-Reitan. Som kontrast skal vi nevne Line Mari Haugland og og Alexander Münster Dahl, som har tatt sats innerst i Finnafjorden i Sogn, mellom stupbratte fjell. Og hva de har satset på? Hotelldrift. Uten veiforbindelse. Gunnar «Bortom allfarveg» Garfors holder hva han lover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer