Reisen til Juleoratoriet

SUNNE i Sverige (Dagbladet): I går tok skuespillerne ved Oslo Nye Teater seg en aldri så liten pause fra prøvene på «Juleoratoriet» og dro til Värmland. Her fikk de en liten smak på Göran Tunströms verden.

Tunström brukte sin hjemby Sunne som bakgrunn da han skrev om brukspatron Björks hotell, om kjøkkenet til Sausedronninga og om Fannys butikk. Det var her Sidner Nordensson bodde, og her mistet han moren sin.

- Fantastisk inspirerende. Dette er en liten aperitiff og en glede for oss nå som vi er midt oppe i prøvene, sier teatersjef og forestillingens instruktør, Kjetil Bang-Hansen, begeistret. Hans 22 ansatte stemmer i sjefens entusiasme etter som de velter ut av bussen.

Grundig til verks

Opplevelsesturen starter med en småtrøtt men forventningsfull gjeng som venter på bussen utenfor teatret. Ferden går via Kongsvinger og svenskegrensa til Rotneros gods utenfor Sunne. 190000 kvadratmeter ren skjønnhet, og ensemblet lar seg forføre av guide Ragnar Ramströms mange historier. Sunne har nemlig fostret ikke bare én, men to verdenskjente forfattere: nobelprisvinner Selma Lagerlöf er også herfra. Rotneros gods er hennes «Ekeby» i «Gösta Berlings saga».

- Og dette er vel Selma? gliser Bente Børsum og stiller seg opp ved en skulptur av en naken hulder. Bente skal spille Selma i «Juleoratoriet» og tar researchen alvorlig.

Knapt med luksus

Etter så mange inntrykk skriker både mager og munner på mat. Et lokalt vertshus serverer kaffe og rundstykker med gulost. Den som vil ha noe mer, må betale selv.

- Har ikke råd til noen luksus på Oslo Nye, vet du. Dette er den siste utskeielsen før statsbudjettet treffer oss i hodet, spår Bang-Hansen og tygger nedtrykt på osten sin.

Mikkel Stølen tar seg likevel råd til en «kaptein-løytnant», og Sven Nordin nipper til en akevitt.

Neste stopp på programmet er Sunne kirke. Her var Göran Tunströms far prest, og her åpner «Gösta Berlings saga».

- Og der nede ligger Tunströms barndomshjem, sier guiden Ragnar og peker på et gult hus.
Ragnar vokste opp med Tunström, og kjente også Lagerlöf da han var liten, og skuepillerne suger til seg førstehåndskunnskapen.

Filmhistorie

Det bærer videre i bussen til Mårbacka, Selma Lagerlöfs hjem. Vi titter imponert på nobelprismedaljen, og Ragnar viser vei i det store huset, og forteller at han en gang støtte på et spøkelse her.

- Sånt tror jeg ikke på, sier Helén Vikstvedt bestemt og går inn på soverommet.

- Her ble en del av filmen og TV-serien «Juleoratoriet» spilt inn, nemlig scenen der Sidner besøker Selma like før hun dør, beretter Ragnar.
Etterpå løper nesten hele gjengen tvikroket på toalettet, mens bussen gjør seg klar for dagens siste tur. Hele ensemblet innlosjeres på hotell «Lånsmannsgården» hvor middag og foredrag venter. Skuepillerne har en masse inntrykk som skal fordøyes, men det rekker de neppe. I dag er de tilbake på scenen, et lite Sunne inne i teatret.

IKKE EN FAN Å SE: Sven Nordin er tilbake på teaterscenen i «Juleoratoriet». I Sverige får han gå i fred for alle Nils-fans. Til høyre Helge Reiss og komponist Håkon Berge.