Reiser i Afrikas mørke

Boka til Morten A. Strøksnes gir oss ingen fasit i Kongo-saken.

HOVEDPERSONENE: Joshua French og Tjostolv Moland har blitt dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. I sin nye bok har forfatter Morten A. Strøksnes tatt mål av seg å fortelle historien om hva som egentlig skjedde før rettssaken. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
HOVEDPERSONENE: Joshua French og Tjostolv Moland har blitt dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. I sin nye bok har forfatter Morten A. Strøksnes tatt mål av seg å fortelle historien om hva som egentlig skjedde før rettssaken. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er noe med det indre av Afrika som trekker til seg europeiske avvikere og eventyrere. Stanley og Livingstone selvfølgelig. Men også den store gruppa av norske offiserer og jurister som tjenestegjorde i kong Leopolds private redselsregime i Kongo. Litterært er det to verk som rager over andre. Joseph Conrads «Mørkets hjerte» som også ble inspirasjon til storfilmen «Apocalypse nå» om Vietnamkrigen. Det andre er sentrale partier i Louis-Ferdinand Célines «Reisen til nattens ende» der hovedpersonen ei tid er funksjonær i Nedre Kongos Utsugningskompani.

Det var i denne dampende blandingen av jungel og myter at Tjostolv Moland og Joshua French foretok sin skjebnesvangre ferd som endte med dødsdom i en kongolesisk militærdomstol.

Utvidet bilde
I boka «Et mord i Kongo» har Morten A. Strøksnes tatt mål av seg til å finne ut mest mulig om hva som egentlig skjedde før den merkverdige rettssaken. Strøksnes legger ut på flere reiser i Kongo og Uganda der han følger de to nordmennenes reiserute og oppsøker vitner til hva som skjedde på de ulike etappene på veien til militærfengslet i Kisangani. Fortellermessig er dette en jeg-beretning om møtet med mennesker og natur i et land preget av konflikter, vold og massiv korrupsjon.

Vis mer

Dette grepet fungerer. Forfatteren leverer en levende, ofte intens, beskrivelse av sin reise gjennom virkeligheten i Afrikas indre.

Her blir det tid og rom for å drøfte Kongos tragiske historie både som koloni og som selvstendig diktatur. Slikt faktamateriale plasseres naturlig og velskrevet inn i fortellingene om menneskene forfatteren møter i jungelen, i fengslene og på offentlige kontorer. Her har Morten A. Strøksnes gitt oss det utvidede bildet av Kongo som den journalistiske reportasjen bare unntaksvis påtar seg.

Ingen forklaring
Mindre vellykket er forfatterens forsøk på å belyse eller oppklare selve kriminalsaken. Strøksnes er ingen Ola Thune, selv om han forsøker å snu alle steiner som kan være av interesse. Så langt det er mulig - tidvis i meget farlige miljøer - prøver han ut ulike forklaringer, vitneprov og dokumentbevis. Dette materialet smuldrer opp mellom hendene på ham. Vi får ingen ny eller alternativ forklaring på hva som skjedde da sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept. En etter en avvises ulike teorier og forklaringer, og til slutt er forfatteren der han startet.

Også de to egentlige hovedpersonene, Tjostolv Moland og Joshua French, framstår til slutt like ugjennomtrengelige som Kongos jungel.

Vi blir kjent med to rastløse typer som bryter med norske rolleforventninger og som søker det overskridende. De to har trådt inn i en annen mannsrolle, bedre tilpasset et Afrika preget av blod og brennhet jungel. De har også spredt om seg med historier som gjør dem utydelige og uutgrunnelige, ifølge forfatteren.

FORFATTEREN: Morten A. Strøksnes har skrevet boka «Et mord i Kongo».  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORFATTEREN: Morten A. Strøksnes har skrevet boka «Et mord i Kongo». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den som leter etter fasit i Kongo-saken, får det ikke i denne boka. Den som vil åpne for innsikt i større mysterier, har derimot mye å glede seg over.

FØLG OSS PÅ TWITTER!

twitter.com/dbnolitteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer