Reiser i Afrikas mørke

Boka til Morten A. Strøksnes gir oss ingen fasit i Kongo-saken.

HOVEDPERSONENE: Joshua French og Tjostolv Moland har blitt dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. I sin nye bok har forfatter Morten A. Strøksnes tatt mål av seg å fortelle historien om hva som egentlig skjedde før rettssaken. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
HOVEDPERSONENE: Joshua French og Tjostolv Moland har blitt dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. I sin nye bok har forfatter Morten A. Strøksnes tatt mål av seg å fortelle historien om hva som egentlig skjedde før rettssaken. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er noe med det indre av Afrika som trekker til seg europeiske avvikere og eventyrere. Stanley og Livingstone selvfølgelig. Men også den store gruppa av norske offiserer og jurister som tjenestegjorde i kong Leopolds private redselsregime i Kongo. Litterært er det to verk som rager over andre. Joseph Conrads «Mørkets hjerte» som også ble inspirasjon til storfilmen «Apocalypse nå» om Vietnamkrigen. Det andre er sentrale partier i Louis-Ferdinand Célines «Reisen til nattens ende» der hovedpersonen ei tid er funksjonær i Nedre Kongos Utsugningskompani.

Det var i denne dampende blandingen av jungel og myter at Tjostolv Moland og Joshua French foretok sin skjebnesvangre ferd som endte med dødsdom i en kongolesisk militærdomstol.

Utvidet bilde I boka «Et mord i Kongo» har Morten A. Strøksnes tatt mål av seg til å finne ut mest mulig om hva som egentlig skjedde før den merkverdige rettssaken. Strøksnes legger ut på flere reiser i Kongo og Uganda der han følger de to nordmennenes reiserute og oppsøker vitner til hva som skjedde på de ulike etappene på veien til militærfengslet i Kisangani. Fortellermessig er dette en jeg-beretning om møtet med mennesker og natur i et land preget av konflikter, vold og massiv korrupsjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer