Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reiser ved sekelskiftet

Matthias Johannessen (f. 1930) er sjefredaktør for det borgerlige Morgundblapip, Islands største og mest innflytelsesrike avis. Arni Bergmann (f. 1935) var sjefredaktør for Pjspviljinn, en sosialistisk avis og Morgunblapips hovedmotstander inntil avisas konkurs i 1993.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matthias Johannessen, som forresten er av norsk opphav, har en solid forankring i vestlig kulturell og kristen humanistisk tradisjon. Arni Bergmann er utdannet i Moskva og er en av Islands fremste eksperter på østeuropeiske studier, særlig russisk litteratur, som han underviser i ved Islands universitet.

Matthias Johannessen er en prominent lyriker, Arni Bergmann er prosaist. De har stått som ledere for uforenlige retninger i utallige kulturdebatter. Men nå er den kalde krigen for lengst over, og disse to stridsmennene er kommet opp i 60-åra. Skilnadene er blitt mindre, andre ting er blitt viktigere, andre spørsmål er oppe.

Himmel og hav

En del av Matthias Johannessens diktsamling «Vötn ümn og vængur » (Dine vann og vinger), 1996, ble først utgitt i Norge under tittelen «Om Vindheim vide» (Cappelen, 1994) i Knut Ødegårds fremragende oversettelse.

Matthias Johannessen er ingen enkel dikter å oversette; enten er hans dikt store, retoriske og voldsomme, eller så er de skåret ned til en minimalistisk essens. Mange av de sistnevnte diktene er tegnet med så fine farger at de blir nesten gjennomsiktige, språket blir nesten stille, som i diktet «Tema»: «Et løv løfter/vingene,/det er høst.» I bare seks ord klarer dikteren å lage et vakkert høstbilde med assosiasjoner til trekkfuglene, tida og døden.

I diktsamlingen reises det gjennom land, språk og kulturer, og reisen utgjør også et overordnet tema for Arni Bergmanns roman.

Tro og kjærlighet

Arni Bergmanns roman «Üorvaldur vmpförli» , 1994, (Torvald den vidfarne) utspiller seg i slutten av det tiende århundre. Dette er en storslått historisk roman som baserer seg på en liten middelalderfortelling, eller tått, om Torvald den vidfarne, en viking som ble kristen i Tyskland og prøvde å misjonere på Island i 981- 986. Tåtten vil ha det til at etter at Torvald hadde mislykkes med å kristne sine landsmenn, dro han med andre vikinger og leiesoldater til Russland, ble keiserens venn og fortrolige, og hellig mann og martyr etter sin død i Palteskja. Det finnes ingen grenser for islandske gutters suksess i utlandet når den gjengis her hjemme, fra middelalderen til denne dag.

Arni Bergmann improviserer fritt ut fra denne litterære personen. Hans roman preges av hans enorme kunnskaper om sagaene og annen middelalderlitteratur, om russisk historie, kunsthistorien, Bibelen og mye mer. Det hele veves sammen til en tett og spennende tekst som dypest sett handler om samme tema som Matthias Johannessens diktsamling, nemlig troen og kjærligheten, eller kanskje troen på kjærligheten.

BOK
Árni Bergmann: «Torvald den vidfarne»

Mál og Menning

302 s. kr 348
Matthias Johannessen:
«Dine vann og vinger»

Hörpuútgáfan forlag
175 s. kr 118

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!