Reising inspirerer Ari

Forfatteren Ari Behn lar seg inspirere av reising og sin lille datter, Maud Angelica. Det fortalte han da han leste fra sin kommende bok «Bakgård» i Bergen onsdag.

Det var første gang forfatteren møtte et vanlig publikum som nybakt far og prinsessegemal.

Sammen med fire andre forfattere, blant dem Ingar Sletten Kolloen som har skrevet Hamsun-biografien «Svermeren» og Mads Larsen som har skrevet «Pornopung», stilte også Ari Behn for å promotere boken sin som kommer i slutten av oktober.

Spent

Mens de andre forfatterne sa litt om seg selv og åpent reklamerte for sine skrifter, gikk Ari Behn rett på sak da han inntok podiet. Han leste fra den «skumle» andreboka for sitt publikum og kom ikke med noe utenomsnakk.

Etterpå ventet signering, men ikke av «Bakgård» for den er ennå ikke gått i trykken, men av den forrige boka, «Trist som faen».

Bokhandelen Norli i Bergen sentrum var fylt av flest voksne damer og unge jenter, men også noen menn tok seg tid til å lytte til forfatterne. Og prinsesse Märtha Louises ektemann fikk blomster fra kvinnelige beundrere - «fordi han er så søt».

Han innrømmer at han er spent på mottakelsen av boka.

- Det er fire år siden forrige bok. Det har skjedd mye på den tiden. Jeg gleder meg nå, men er også veldig spent, sier Behn til NTB.

Inspirasjonskilder

Ingar Sletten Kolloen fortalte om den unge Knut Hamsun som hentet inspirasjon i Bergen og som reiste tilbake dit da den store tørken satte inn senere i forfatterskapet.

- Å tørke ut er alle forfatteres skrekk, mener Behn.

- Men hva gjør du for å hente inspirasjon?

- Jeg har alltid hatt tro på det å reise og oppleve forskjellige yrker og se forskjellige lag av folket. Jeg har reist ut og det har vært bevisst. Jeg har også hatt forskjellige jobber gjennom årene. Det kommer jeg til å fortsette med, kanskje ikke å ta forskjellige jobber, men å reise, sier forfatteren og prinsessegemalen.

29. april i år ble Märthas og Aris datter Maud Angelica født.

- Hamsuns forhold til familien ble etter hvert vanskelig. Frykter du at det å være forfatter skal påvirke forholdet til familien din?

- Hmm. Hva skal jeg si til det?

- Men på hvilken måte påvirker farskapet forfatterskapet ditt?

Behn blir stille en liten stund før han svarer.

- Min datter er fire måneder, kanskje ikke så mye, men for meg er det lang tid som førstegangsfar. Alt av det gode beriker en - også det å få barn, sier Behn.

- Har ikke mail

Sletten Kolloen snakket også om Hamsuns første utkast til romaner.

- Da han kom til København skrattet de helt til han dro igjen. Det var som om Margit Sandemo skulle ha skrevet som Ari Behn, eller omvendt, sa Kolloen.

- Jeg sa det for å illustrere en utvikling som Knut Hamsun gjennomgikk, fra en klisjéfull dikter som etterapet andre til å bli en stor forfatter. Det var absolutt ment som et kompliment, sier Kolloen til NTB.

En av de andre forfatterne, Ruben Eliassen som i høst gir ut barne- og ungdomsboka, «Parados øye», tillot seg å harselere litt med at han får flere e-poster fra sine lesere enn Ari Behn gjør.

- Vel, jeg har jo ikke mail-adresse, kvitterte en smilende Behn.

(NTB)

INSPIRERENDE: Ari Behn lar seg inspirere av reising. Her fra hans mye omtalte <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/03/27/249578.html>tur til Las Vegas.</a>