Reiste USA rundt i to år - før han døde i villmarken

Sean Penn kan bli USAs beste regissør med filmen «Into the Wild».

(Dagbladet.no): Sean Penn - som på privaten nylig meldte skilsmisse fra kona Robin Wright - kan bli årets regissør.

Regissørlauget Directors\' Guild of America har nominert ham - som en av fem regissør(par) - til den ærefulle tittelen for filmen «Into the Wild», som bygger på fjellklatreren og forfatteren Jon Krakauers bok med samme navn.

Den tar for seg en forholdsvis - og bokstavelig talt - vill historie fra virkeligheten:Etter å ha avsluttet sine universitetsstudier i 1990, pakket Christopher Johnson McCandless snippesken og satte ut på eventyr. I to år reiste han gjennom USA, fra Sør-Dakota til Sør-California og til slutt til vandret rundt i Alaska, der han døde, mest sannsynlig av sult, i august 1992.

Liket hans ble, delvis oppløst, funnet av elgjegere fire måneder etter at han forsvant inn i villmarken ved McKinley-fjellet. Han hadde ikke tatt bilder eller skrevet systematisk dagbok siden han forlot Las Vegas i mai året før.

Bestselger

Krakauer, som allerede var en anerkjent villmarksskribent, ble spurt om å skrive en artikkel om saken for bladet Outside. Artikkelen ble på 9000 ord og kom ut i 1993, men forfatteren var på ingen måte ferdig med McCandless.

Da boka kom ut i 1996, ga den Krakauer et renommémessig løft som forfatter med sterke anmeldelser - men også kommersielt: I to år lå «Into the Wild» på New York Times\' bestselgerliste.

I forordet til boka skriver Krakauer hvordan historien har grepet mange mennesker, men på svært forskjellige måter.

USAS BESTE REGISSØR? Sean Penn møtes med nominasjoner og kritikerros for det amerikanske villmarksdramaet «Into The Wild». Her både filmer og instruerer han hovedrolleinnehaver Emile Hirsch. Se flere bilder fra filmen i bunnen av saken. Foto: FILMWEB
USAS BESTE REGISSØR? Sean Penn møtes med nominasjoner og kritikerros for det amerikanske villmarksdramaet «Into The Wild». Her både filmer og instruerer han hovedrolleinnehaver Emile Hirsch. Se flere bilder fra filmen i bunnen av saken. Foto: FILMWEB Vis mer

- Noen beundrer gutten for hans mot og flotte verdier, andre mener han var en idiot, en gærning, en narscissist som omkom på grunn av arroganse og dumhet, og som ikke fortjente medieoppmerksomheten han fikk. Min overbevisning skulle være klar nok, men jeg vil la det være opp til leseren å forme sin egen mening om Chris McCandless, skriver Krakauer.

Forferdelig ulykke

McCandless kalte seg Alexander Supertramp og frasa seg eienskap til ting og ethvert personlig (avhengighets)forhold. Likevel skrev han brev hjem til vennene sine.

På grunnlag av et brev han skrev til en venn - som ble avsluttet med «I now walk into the wild» - ble det spekulert i om McCandless ønsket å dø, at han var på en slags ekstrem selvmordstur. Men basert på noen få etterlatte dokumenter og sin egen erfaring, avviser Krakauer dette synet.

- Min antakelse er at McCandless\' død ikke var planlagt, at den skjedde ved en forferdelig ulykke, skriver Krakauer i boka.

Behov for ensomhet

Ifølge New York Times viser filmen fram skjønnheten i naturen, slik McCandless så den, men også hvordan en haike- og fottur over fjell, elver og skoger kan være en reise av selverkjennelse.

- «Into the Wild» følger trofast i McCandless\' fotspor, og kaster lys over den unge mannens personlighet gjennom å vise oss verden slik han så den, skriver New York Times\' anmelder om filmen, og fortsetter:

- Filmen legger vekt på hans kapasitet for kjærlighet og hans gave for fellesskap som - noe paradoksalt - hang sammen med hans sterke behov for ensomhet.

Sean Penn har også har skrevet manuset og gjort noe av fotoarbeidet, og Eddie Vedder står for soundtracket.

Penn har tidligere fått førsteprisen i Gotham Awards, en New York-pris for uavhengige filmer, for «Into the Wild», og filmen fikk strålende mottakelse under filmfestivalen i Roma i oktober.

Lidenskap og svette

Penn konkurrerer om regissørlaugets utmerkelse med «Magnolia»-regissør Paul Thomas Anderson for filmen «There Will Be Blood», Coen-brødrene for «No Country For Old Men» - som mer enn én gang har blitt kalt en av årets beste filmer - Tony Gilroy for «Michael Clayton» og Julian Schnabel for «The Diving Bell and the Butterfly».

- Det som gjør denne prisen virkelig betydningsfull for regissørene er vissheten om at bare denne er kåret av deres kolleger - kvinnene og mennene som har førstehåndskunnskap til hvilken lidenskap, svette og frykt som inngår i enhver produksjon, skriver DGA på sine hjemmesider.

Vinneren av prisen blir offentliggjort 26. januar under den 60. årsmøtet i USAs regissørlaug, som markeres med en festmiddag i Los Angeles.

Sean Penns film ligger også an til å få tilsvarende pris fra skuespillerlauget Screen Actors Guild, som deles ut dagen etter.

  • «Into the Wild» har norsk première 7. mars, mens «No Country For Old Men» vises første gang i Norge 29. februar. Sistnevnte er også avslutningsfilm under Tromsø Internasjonale Filmfestival, og åpningsfilm på Gimle Filmfest i Oslo.
DØDE I ALASKA: Christopher Johnson McCandless satte ut på eventyr i 1990. To år senere døde han i Alaska. I filmen spilles han av Emile Hirsch.
EN EPISK AMERIKAREISE: McCandless var langt sør før han endte opp i Alaska. Hans historie har tidligere blitt fortalt i boka «Into The Wild» av Jon Krakauer.
MED FORFATTEREN PÅ LAGET: Sean Penn sammen med Jon Krakauer og kona og skuespilleren Robin Wright, som han i disse dager skilles fra, på filmpremièren i Los Angeles 18. september i fjor. Krakauer er en amerikansk fjellklatrer, villmarksmann og forfatter, som i 1996 ga ut boka «Into the Wild». Den ble en umiddelbar bestselger.
SISTE BOSTED: Bildet er fra forsida på pocketboka, og viser bussen McCandless bodde i før han døde. Den nyutdannede mannen var inspirert av Leo Tolstoj, Henry David Thoreau og favorittforfatteren Jack London.
I VINDEN: Privat går Sean Penn gjennom et samlivsbrudd etter elleve års ekteskap, men som regissør høster han prisnominasjoner og kritikerros for det amerikanske villmarksdramaet «Into The Wild».
OGSÅ NOMINERT: Joel og Ethan Coen for filmen «No Country For Old Men», en <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2007/12/07/520487.html">svært kritikerrost</A> filmatisering av <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2005/08/08/439541.html">Cormac McCarthys samtidsroman</A> med samme navn. «No Country For Old Men» har norsk première 29. februar.