Reitans verdier i praksis

Raljeringen med AKP er interessant, men kanskje ikke slik Støylen har tenkt seg.

AUTORITÆRT:  Det er tankevekkende at måten AKP brukte verdier for å sikre lojalitet og lydighet på, likner svært på den måten en i organisasjoner som Reitans bruker verdier for å legitimere autoritær styring og eiermakt, skriver Stugu. Foto: Nina Hansen
AUTORITÆRT: Det er tankevekkende at måten AKP brukte verdier for å sikre lojalitet og lydighet på, likner svært på den måten en i organisasjoner som Reitans bruker verdier for å legitimere autoritær styring og eiermakt, skriver Stugu. Foto: Nina HansenVis mer
Meninger

André Støylen fra Sparebankstiftelsen DNB hevder (13.09.) at jeg mistenkeliggjør Reitans motiver for å dele ut «årets ladejarl». Det gjør jeg ikke.

Tvert imot tar jeg Reitans verdisyn på alvor, siterer hans åtte punkter som «skal hogges i stein», og vurderer utdelingen i lys av disse verdiene.

I tillegg trekker jeg fram hvordan Reitans egoisme og egeninteresse fullstendig synes å trumfe en av de andre verdiene han hevder å stå for: demokrati. Franchisemodellen er en av de mest autoritære organisasjonsformene vi finner i norsk næringsliv, og Reitan tillot seg sågar å presse modellen på Narvesen etter at han gjorde om det nye konsernet til en familiekontrollert bedrift.

Manøveren da det nye konsernet ble tatt av børs, karakteriserte tidligere styreleder Leif Frode Onarheim slik: «Odd har lurt meg. Det var ikke dette jeg slåss for da jeg som styreformann fikk Narvesen-eierne til å satse på fusjon med Rema 1000». (DN 18.08.01) Reitans verdier anvendt i praksis er ikke noe vakkert syn.

I stedet for å drøfte dette, velger Støylen å angripe meg med en parodisk raljering over det verdisyn som angivelig preget nå nedlagte AKP. Det er interessant, men kanskje ikke slik Støylen har tenkt seg. AKP var en sterkt verdidrevet organisasjon. Hovedverdien, «tjen folket», skiller seg ikke nevneverdig fra en hvilken som helst kundeorientering. I praksis viste det seg likevel at AKP ble svært autoritært, med enorm makt til sentralkomiteen. Pål Steigan beskriver hvordan denne makta ble brukt i sin selvbiografi, «En folkefiende». Det er tankevekkende at måten AKP brukte verdier for å sikre lojalitet og lydighet på, likner svært på den måten en i organisasjoner som Reitans bruker verdier for å legitimere autoritær styring og eiermakt. Var du uenig, kunne du melde deg ut, eller som i Reitans imperium, finne en annen jobb.

Min erfaring fra AKP er at vi trenger mer, ikke mindre, diskusjon om hvordan verdier blir brukt og hvordan de skal forstås. Det er nødvendig med demokrati og motmakt, også internt i en organisasjon. Verdiorientering i seg selv sier ingenting.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.