KOMMENTARER

Liu Xiaobo

Rekker neppe å komme til Norge for å motta fredsprisen

Liu Xiaobo er uhelbredelig kreftsyk.

LIU XIAOBO: Kinesisk fredsprisvinner, fengslet siden 2009, løslatt fra fengselet fordi han lider av uhelbredelig leverkraft. Foto: NTB / Scanpix
LIU XIAOBO: Kinesisk fredsprisvinner, fengslet siden 2009, løslatt fra fengselet fordi han lider av uhelbredelig leverkraft. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dessverre ser det ut til at Norge aldri får overrakt Nobels fredspris for 2010 til rette vedkommende. Stolen i Oslo Rådhus var tom da vinneren, den kinesiske dissidenten og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo, skulle motta prisen. Han satt i fengsel, sonet en dom på 11 år for «undergravende virksomhet». Nå er han løslatt av medisinske årsaker. Liu har fått uhelbredelig kreft i leveren og er overført til sykehus. Sjansen for at han kommer til Norge er minimal.

Det framgår ikke av de første meldingene om Liu Xiaobo er benådet eller hvilke vilkår som gjelder for prøveløslatelsen. Han skal ifølge dommen sitte fengslet til 2020. Det er gjort forsøk på å få saken hans gjenopptatt, men til ingen nytte. I offisiell kinesisk retorikk er Liu Xiaobo kriminell, selv om ingen er i tvil om at saken mot ham - og den lange dommen - var politisk motivert. Derfor har ingen trodd at en benådning var mulig.

En mulig grunn til benådning i Liu Xiaobos tilfelle er at myndighetene ikke tror han har mer enn seks måneder igjen å leve. Det er også mulig at de ikke vil ta den internasjonale belastningen det vil bli om han skulle dø i fengselet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer