Rekker tunge til konkurrentene

Da Lars Ramslie var liten klippet han i tungebåndet for å få like lang tunge som Gene Simmons. Det er derfor den er lengre enn alle andres. Nå skal Ramslie skrive Kiss-biografi.

- Jeg er Kiss-hjernevaska. I fjor slutta jeg å røyke og begynte å trene, fordi gutta i Kiss lever slik, gliser Ramslie. Men da han skrev «Destroyer» røyka han mye. Det ble en god roman, og kritikerne sammenliknet boka med Lars Saabye Christensens «Beatles».

Ramslie får Norges første nettpris for sin roman: Over 3000 personer har stemt på sin romanfavoritt på Dagbladets nettsider. De fleste synes «Destroyer» er den beste de har lest i høst. For denne oppslutningen får Ramslie et forfatterstipend på 15000 kroner fra Haugen Bok og Dagbladet.no.

- Det kommer godt med. Jeg er skinnblakk. Pengene skal blant annet brukes til å reise på juleferie til min mor som bor i Førde, forteller forfatteren.

Nerdebok

Snart tar Ramslie til på arbeidet med sitt nye prosjekt: En uautorisert Kiss-biografi, en slags scrapbook med bilder og minner fra Kiss-fans i Norge. Ramslie har fått oppdraget fra den norske avdelingen av fanklubben Kiss Army.

- Jeg vil at folk skal sende meg bilder og små historier. Jeg vet det er mange som sitter på hjemmestrikka Kiss-gensere og minner fra bursdagsselskap. På et tidspunkt på 80-tallet var hver tredje gutt på min alder Kiss-fan, hevder forfatteren.

- Dette blir en skikkelig nerdebok?

- Det kan du si. Jeg er selv ekstremt assosiasjonslabil. Uansett hva du forteller meg, vil jeg spore av og assosiere det med Kiss.

Til barndommen

Det er blitt mye Kiss fra Lars Ramslie. «Destroyer» forteller historien om niåringen Lars, som tidlig på åttitallet og iført vannmaling og hjemmesnekret Kiss-drakt, gjør nabolaget utrygt på sin sjukdomsgule Tomahawk.

- Romanen handler egentlig ikke om Kiss, men om å få kontakt med barndommen.

- Hvorfor er du så opptatt av å se deg tilbake?

- Jeg tenker at barndommen er som å leke med ild og nostalgi samtidig. At man på en måte kan få hjelp her og nå ved å møte seg selv som liten. Jeg husker at jeg var ni år og sto ute på en gressplen. Jeg hadde et glassklart bilde av hvordan jeg ville se ut i år 2000. Men det bildet er feil. Jeg føler kanskje at jeg skuffa niåringen.

To romaner

- Ønsker du deg tilbake?

- Ja, av og til. Men det er en blindvei.

Akkurat nå har Lars to romaner i hodet. Den ene handler om en 14-åring som har alt, og den andre om en 30-åring som ikke har noe.

- Er det deg?

- Jeg er jo bare 26.

POPULÆR: Lars Ramslies «Destroyer» er kåret til høstens beste roman av Dagbladets lesere.