LEDER

Rekkevidden på ødeleggelsene er vanskelig å fatte

Naturen kaller på krisehjelp.

AVSKOGING: Regnskog ødelagt av illegal gullmine-virksomhet i Amazonas. Foto: Reuters / NTB Scanpix
AVSKOGING: Regnskog ødelagt av illegal gullmine-virksomhet i Amazonas. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er bare å lære seg en ny forkortelse: IPBES. Det fulle navnet på FNs naturpanel er Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, og tilsvarer FNs klimapanel (IPCC). På samme måte som klimapanelets rapporter har lagt grunnlaget for internasjonale avtaler om klima, og skapte et virkelig gjennombrudd med Parisavtalen i 2015, må naturpanelets rapport få samme oppfølgning og konsekvens. En slik avtale for naturmangfold skal landes i Kunming i Kina neste år. For selv om klimaendringer og tap av artsmangfold påvirker hverandre, har de også forskjellige utfordringer, forskjellige virkninger og forskjellige løsninger som krever konkret handling. Felles for begge utfordringer er at de utgjør en eksistensiell trussel for oss. Samtidig vet vi at det går an å gjøre noe, vi vet til og med i grove trekk hvordan.

IPBES kom i går med en ny, varslet og omfattende rapport. Lekkasjer har dryppet ut i mediene de siste dagene, så vi har hatt mulighet til å fordøye noe av inneholdet allerede. Det trengs å få dette inn i porsjoner, for rekkevidden av naturødeleggelser er vanskelig å fatte. Her er noen bunnpunkter: Biomassen av ville pattedyr har falt med 82prosent. Naturlige økosystemer er redusert med 47 prosent. En million av anslagsvis åtte millioner dyre- og plantearter er truet av utryddelse - av dette 40 prosent av amfibieartene, 33 prosent av alle koraller, 33 prosent av marine pattedyr og rundt 10 prosent av alle insekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer