DEBATT

DEBATT: Ruspolitikk

Reklame for narkotikabruk rettet mot barn i skolen

Unge Venstre fremstiller narkotikabruk som noe kult i skoletid rettet mot mindreårige

SKOLEBESØK: Unge Venstre på Tangen Videregående skole i Kristiansand. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
SKOLEBESØK: Unge Venstre på Tangen Videregående skole i Kristiansand. Foto: Norsk narkotikapolitiforening Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart valg, og de politiske partiene kjemper om våre stemmer. Dessverre er dette også en tid der enkelte politiske partier kaster etikk og moral på sjøen for noen ekstra stemmer. Som politikere har man et særskilt ansvar for å være gode rollemodeller.

Denne uken ble jeg gjort oppmerksom på at Unge Venstre har en liten turné på videregående skoler. Vi fanget opp standen til Unge Venstre på Tangen Videregående skole i Kristiansand som dere kan se på bildet over. På denne skolen går det rundt 1000 elever i alderen 16-19 år, flesteparten er sannsynligvis mindreårige.

På standen til Unge Venstre var ett av hovedbudskapene at man ønsker legalisering av narkotika, en mening de selvsagt har rett til å ha. Problemet er at partiet brukte bilder og utrykk som benyttes av legaliseringsbevegelsen og som fremstiller narkotikabruk som noe kult i skoletid rettet mot mindreårige. Det ble delt ut buttons med samme motivet av en hånd formet til «Victory» tegnet med en stor joint og en bakgrunn av flott natur. Alle politiske parti må få lov å mene det man ønsker, men FNs barnekonvensjons artikkel 33 sier at vi som samfunn plikter å beskytte barn mot narkotika. I stedet for å beskytte bidrar Unge Venstre her til å normalisere og ufarliggjøre narkotika i skoletiden.

Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) har rundt 3500 medlemmer som har et hjerte for forebygging. Våre medlemmer melder tilbake at hvordan narkotika omtales i tv-serier, filmer, musikk og debatter påvirker våre unge. Flere unge som blir tatt for narkotikabruk av politiet forstår ikke hvorfor, melder våre medlemmer. Det skal jo snart bli lovlig, blir vi forklart.

LEDER: Jan Erik Bresil. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
LEDER: Jan Erik Bresil. Foto: Norsk narkotikapolitiforening Vis mer

Vi står i utforming av en rusreform som også Venstre har stilt seg bak. Den handler om hvordan rusmisbrukere skal bli møtte med helsehjelp. Den handler ikke om legalisering av narkotika, selv om legaliseringsbevegelsen og tydeligvis enkelte politiske partier kun ser på dette som et steg på veien til fullt frislipp av narkotika.

Våre medlemmer ser de mørke konsekvensene av narkotika og rusmisbruk hver eneste dag. En legalisering slik Unge Venstre foreslår vil føre til en større sosial aksept for narkotika, en normalisering og at unge vil oppfatte det som mindre farlig. Dette vil føre til økt bruk og økt skade fra rusmisbruk i form av ødelagte familier, økt kriminalitet og flere ulykker.

Statene som har legalisert i USA er på toppen i bruk blant barn og unge og bruken generelt i befolkningen har økt i for eksempel Colorado. Man ser der tydelig hvordan bruken øker fra starten av 2000-tallet når lovene og dermed holdningene gradvis har blitt liberalisert og frem til nå hvor det er åpent salg.

BUTTONS: «Legalize it» står det på plakater, buttons og klistremerker. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
BUTTONS: «Legalize it» står det på plakater, buttons og klistremerker. Foto: Norsk narkotikapolitiforening Vis mer

Noen få argumenterer for at vi kan legalisere åpent salg av narkotika i Norge gjennom å forebygge ved å skattlegge slik som ved alkohol. Selv i dag med den skatteleggingen og kontrollen vi gjør av alkohol og tobakk står den for ufattelige skader i samfunnet. Skatteinntektene fra alkohol, og heller ikke narkotika der man har prøvd, er i nærheten av å dekke inn de kostnader dette påfører samfunnet. Vi ønsker ikke at enda flere rusmidler skal få samme utbredelse og dermed skadepotensial som alkohol og tobakk.

Ved en eventuell legalisering vil det sorte markedet utkonkurrere det lovlige salget. Senker vi prisene for å kjempe mot det sorte markedet, vil bruken og skadene øke ytterligere. Selv om de noen få med god råd da vil kjøpe narkotika lovlig, vil det resterende sorte markedet bli svært vanskelig å håndheve og ressursbehovet for å bekjempe det sorte markedet vil øke mangedoblet.

For å stoppe den økningen vi nå ser i bruk av narkotika blant barn og unge er det andre kluter som må til. Samfunnet må faktisk satse på at politiet og tollvesenet prioriterer arbeidet med å ta narkotikaselgere og bakmenn som ødelegger lokalsamfunn rundt om i hele landet.

Våre medlemmer melder at politiets narkotikaforebyggende arbeid mot barn og unge og organisert kriminalitet lider i konkurranse med andre alvorlige saker politiet ikke er dimensjonert for å håndtere. Hvis man skal prioritere forebyggende arbeid som politiets primærstrategi må ressurser til dette vernes om.

Vi må som samfunn gjennom informasjon og holdninger sørge for at flest mulig unge ikke prøver narkotika. Selv om det går bra med de fleste som for eksempel prøver cannabis en gang går det galt med flere.

Er denne eksponeringen og normaliseringen av narkotika mot barn i skoletiden noe moderpartiet Venstre kan stille seg bak? Er denne typen promotering noe skolene kan akseptere at deres elever blir utsatt for?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer