Går så det suser:  Antallet publikummere og billettinntektene økte til rekordnivåer i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Går så det suser: Antallet publikummere og billettinntektene økte til rekordnivåer i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Rekordhøye billettinntekter

Operaen solgte billetter for over 100 millioner kroner i fjor.

(Kapital): Fjoråret skriver seg inn i historiebøkene som et rekordår for Den Norske Opera & Ballett. Da slo landets største musikk- og scenekunstinstitusjon alle tidligere rekorder med over 320.000 besøkende, skriver Kapital.

Det er rundt 12.000 flere enn året før. Publikum la i fjor igjen 98 millioner kroner i billettinntekter, hvilket er fire millioner mer enn i 2014. Også dette er rekordhøyt. Hele 543 forestillinger og konserter ble danset, sunget og spilt både i Operaen og på turné. Heller ikke tilbudet har vært like bredt tidligere.

- Dette er vi så glade for. 2015 var et høydepunkt både i antall forestillinger og antall publikummere. Det vitner om sterk interesse for opera og ballett og lover godt for fremtiden, sier administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø ved Den Norske Opera & Ballett til Kapital.

Han tror den økte interessen skyldes en kombinasjon av et stort tilbud av mange forestillinger og konserter, samt at verkene og produksjonene fenger og pirrer nysgjerrigheten, noe som gjør at folk får lyst til å ta turen innom for å se en av forestillingene.

Opera mest populært Aller flest, dvs. over 110.000 personer, kom for å høre en av operaforestillingene. Dette tilsvarer en økning på 13 prosent fra 2014. Den mest besøkte forestillingen var regissør Tatjana Gürbacas nytolkning av Verdis La traviata, som utfordret den tradisjonelle oppfattelsen av hovedkarakteren Violetta Valéry, skriver Kapital.

Den mest besøkte ballettforestillingen var eventyret "Nøtteknekkeren", som ble skrevet av den tyske forfatteren E.T.A. Hoffmann i 1816.

Etter at Operaen i 2008 flyttet fra Youngstorget til Bjørvika, har ballettpublikummet mer enn doblet seg, og i fjor var det nærmere 105.000 som så en av de 91 ballettforestillingene som var satt opp på Hovedscenen. 

Flere nyheter Frir til norske rikinger Hagen er «sjokkert og forbauset» Unio-medlemmer får billige Storebrand-lån