LEDER

Rekordhøye tall for Ap

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er etter hvert lenge siden Arbeiderpartiet var fornøyd med 36,9 prosents oppslutning. Det nye tallet er 42,4 prosent. Det er resultatet Ap får på Ipsos MMIs meningsmåling for januar. Tallet har vært å se også i andre målinger. Dagbladets gallup bare bekrefter et vedvarende inntrykk som også reflekterer en stabil holdning blant velgerne. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den sterke oppslutningen om partiet en kombinasjon av at velgerne vender seg bort fra regjeringens skattekutt og utsalg av statens eiendommer, i tillegg til at det er sterk motstand mot regjeringens forslag om å endre arbeidsmiljøloven.

Det har Støre helt rett i. Sjelden har velgernes reaksjon vært så kontant og massiv som etter at regjeringen la fram sitt statsbudsjett for 2015. Der kom kontrastene tydelig fram. Mer til de rike og kutt for de fattigste. Så kom arbeidsminister Robert Erikssons bebudede forslag om liberalisering av arbeidslivets regler. De innebærer en klar maktforskyvning i favør av arbeidsgiverne. Argumentasjonen for endringene er ikke troverdig og er preget av anekdoter fra Verdal, der arbeidsministeren kommer fra. Erfaringer fra andre land tilsier at økt adgang til å ansette arbeidstakere på midlertidig basis ikke øker sysselsettingen totalt, bare andelen midlertidige. Selv om ingen har forsket på forslagene som Stortinget i nær framtid vil vedta, er det påfallende at forslagene omfavnes av arbeidsgiverne og vekker motstand hos arbeidstakerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.