Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rekordhøye tall for Ap

Ingress

Meninger

Det er etter hvert lenge siden Arbeiderpartiet var fornøyd med 36,9 prosents oppslutning. Det nye tallet er 42,4 prosent. Det er resultatet Ap får på Ipsos MMIs meningsmåling for januar. Tallet har vært å se også i andre målinger. Dagbladets gallup bare bekrefter et vedvarende inntrykk som også reflekterer en stabil holdning blant velgerne. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den sterke oppslutningen om partiet en kombinasjon av at velgerne vender seg bort fra regjeringens skattekutt og utsalg av statens eiendommer, i tillegg til at det er sterk motstand mot regjeringens forslag om å endre arbeidsmiljøloven.

Det har Støre helt rett i. Sjelden har velgernes reaksjon vært så kontant og massiv som etter at regjeringen la fram sitt statsbudsjett for 2015. Der kom kontrastene tydelig fram. Mer til de rike og kutt for de fattigste. Så kom arbeidsminister Robert Erikssons bebudede forslag om liberalisering av arbeidslivets regler. De innebærer en klar maktforskyvning i favør av arbeidsgiverne. Argumentasjonen for endringene er ikke troverdig og er preget av anekdoter fra Verdal, der arbeidsministeren kommer fra. Erfaringer fra andre land tilsier at økt adgang til å ansette arbeidstakere på midlertidig basis ikke øker sysselsettingen totalt, bare andelen midlertidige. Selv om ingen har forsket på forslagene som Stortinget i nær framtid vil vedta, er det påfallende at forslagene omfavnes av arbeidsgiverne og vekker motstand hos arbeidstakerne.

Forslagene skaper utrygghet i store velgergrupper. Det er god grunn til å frykte at ungdom i større grad enn nå vil pendle mellom kortvarige engasjementer og arbeidsledighet. Statistikk fra Sverige viser at så er tilfellet der. Der har også ledigheten i de yngste aldersgruppene økt etter tilsvarende liberalisering. Det betyr at stadig flere unge «setter livet på vent», som Unio-leder Anders Folkestad uttrykker det. Det er vanskeligere å få lån når man er midlertidig ansatt, simpelthen fordi bankene vurderer evnen til å overholde låneforpliktelsene som usikker. Under slike forhold vil også færre planlegge barnefødsler.

Regjeringspartiene har fått et omdømmeproblem. Velgerne stoler i mindre grad på Høyres og Fremskrittspartiets fortelling og tviler på partienes egentlige hensikter. Det viser målingene med all tydelighet. I neste uke vil dette gi seg uttrykk gjennom en landsomfattende politisk generalstreik. Den blir møtt med skuldertrekk fra regjeringspartiene og lønnstrekk fra arbeidsgiverne. Begge deler bidrar til å styrke opposisjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media