POPUPLÆR: Odd Nerdrum ser ut til å ha blitt ekstra populær etter at han ble dømt for skattesvik. Foto: ARNT E. FOLVIK
POPUPLÆR: Odd Nerdrum ser ut til å ha blitt ekstra populær etter at han ble dømt for skattesvik. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Rekordinteresse for Nerdrum

Telefonene går varme, og avisspaltene fylles med omtale av kunstneren.

(Dagbladet): Det er rekordinteresse for Odd Nedrums utstilling «Skatt og misshandlade djur», som åpner i Stockholm 1. oktober. Det melder NRK.

- Telefonene går varme med bestillinger av omvisninger og interesserte journalister. Utstillingen varer nesten til jul, og vi regner med over 30 000 besøkende, sier kunsthallens sjef Ricardo Donoso.

Utstillingen blir Nerdrums tredje i Stockholm.

Skattesvik I august ble Nerdrum dømt til to års fengsel for grovt skattesvik. Han skal ha unndratt en inntekt på 10,5 millioner kroner fra skattemyndighetene. Saken er anket.

Kunstneren har siden 2002 nektet å snakke med pressen, og under rettsaken har han verken latt seg intervjue eller avbilde.

Overfor Dagbladet valgte likevel Nerdrum å bryte tausheten etter at dommen var kjent:

- To år i fengsel og jeg mister visumet til USA. Nå kan jeg ikke være gjestelærer i Maryland Institute College of Art, ikke i The Pennsylvania Academy of the fine art og ikke i New York Academy of Art. Er målet nå nådd for de norske myndighetene? Mon tro om jeg får et hyllingstelegram fra den kinesiske utenriksminister, skrev Nerdrum i en e-post til Dagbladet.

Lager kunst av pressedekning På utstillingen vil Nerdrum også presentere en installasjon av 600 presseklipp fra mediestormen som fulgte etter dommen, skriver NRK.

Et søk Dagbladet har gjort i mediearkivet Retriever viser at kunstneren så langt i år er omtalt i over 1000 artikler. Det er rekord.

Flere reklameeksperter Dagbladet kontaktet i august mener dommen kan øke verdien på bildene til kunstneren.

- Medieomtalen Nerdrum har fått siden saken ble kjent har betalt seg godt, sa sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim, til Dagbladets papirutgave i august.