Rekordjakt på tyvtittere

NRKs lisenskontrollører har aldri vært så effektive som nå. Kjell Jacobsen (66) ringer på døra i beste sendetid og får 230 kroner per tyvtitter.

Lisenskontrollører tar inn 57 millioner kroner i dør-til-dør-aksjon:

I stedet for kjøregodtgjørelse, diett og timebetaling får kontrollør Kjell Jacobsen fra Oslo nå betalt for hver husstand han avslører i å se på TV uten å ha betalt lisens.

Jacobsen eller lisenskontoret vil ikke si hva kontrollørene får, men Dagbladet vet at de får 230 kroner per hode. NRK tar resten, 1620 kroner.

Jacobsen har vært kontrollør i ti år, og i kveld besøker han beboere i ei blokk på Kampen i Oslo.

Får kaffe

Han kommer inn i blokka ved å ringe på dørklokka til noen som allerede har betalt lisens, eller ringe rett til dem han vil snakke med.

- Hei, Kjell Jacobsen fra NRKs lisenskontor her. Kan jeg komme opp og snakke med deg?

Jacobsen presenterer seg, viser identitetspapirer, og går unntaksvis over dørstokken. Det hender han blir invitert inn til kaffe.

- Det er så rotete her. Vi skal flytte ut av rotehølet her til Manglerud, sier sykepleier Hilde Helland og samboer Christopher Jochumsen.

Jacobsen får den nye adressen, og Helland signerer.

Hjertet i halsen

- Hva synes du om å få besøk av kontrolløren på kveldstid?

- Han var så snill og hyggelig, så det gjør ingenting. Men jeg hadde litt hjertet i halsen, sier Helland.

Hun bodde i Kristiansand da hun kjøpte TV-en.

- De som solgte den, sa at de kunne oppføre TV-en i mammas navn, og siden har jeg ikke tenkt særlig på det. Jeg hadde tenkt å si fra. I hvert fall litt, ikke sant? sier Helland og ser på samboeren.

Gjør jobben

- Tenker du på at du kan forstyrre noen når du banker på døra i beste sendetid?

- Egentlig kan du ikke tenke sånn. Vi må gjøre den jobben vi er satt til, sier Jacobsen.

Kontrollører som jobber fulltid, tar mellom 1000 og 1500 tyvtittere i løpet av et år.

I år regner NRK med å avsløre 31000 tyvtittere og tjene 57 millioner kroner ekstra. Jacobsen og NRKs 54 frilanskontrollører har mer enn nok å gjøre. NRK antar at nesten 200000 husstander ser på TV uten å ha betalt lisens. Det utgjør 370 millioner kroner i lisenspenger, eller driften av tre NRK2-kanaler årlig.

- Jeg tjener mellom 250000 og 300000 i året. Jeg har til og med råd til å kjøpe meg en ny bil - nye Mazda 3 - som ble kåret til årets bil i Danmark.

Jacobsen har jobbet til sjøs, vært data- og kontorsjef, jobbet en liten periode i World Trade Center og begynte som lisenskontrollør etter 30 år i et amerikanskeid entreprenørfirma.

Morsomt

- Føler du at du gjør en upopulær jobb?

- Det er sjelden. Egentlig er det en veldig fin jobb, den morsomste jobben jeg har hatt. Du har mye fri og lite bekymringer. Vi skal ikke jobbe i helgene og etter klokka ti, og det hender jeg tar fri om fredagene også. Er det stygt vær, ringer jeg heller enn å traske rundt. Du går mye på jobb, det er en fin form for mosjon - og samtidig treffer jeg mye hyggelige mennesker. Det er ikke engang én prosent som er skikkelig irritable. Vi er ikke som parkeringsvakter. Vi bruker mer fornuft. Hvis vi ser en gammel dame som nesten ikke vet hva hun heter, så er det klart vi lar henne ha lov til å ha TV-en uten at vi gjør noe. Vi prøver i hvert fall å bruke litt sosial tankegang. De få drittsekkene vi treffer, er vi ikke så snille med.

Speil i entreen

Jacobsen noterer systematisk i permer. I tillegg kan han knepene.

- Det er sjelden vi vet om de har TV. Men det kan være at noen naboer sier at «ja, han skryter av å ha TV uten å betale lisens». Vi kan også gå forbi og se at de har på TV-en. Og det er mange som ikke er klar over at de har speil i entreen.

Det er kanskje ikke så rart at NRK så å si har sluttet å bruke peileutstyr, og i stedet sender sine kontrollører ut på akkordbetaling.

- Peiling kan fremdeles forekomme. NRK kan få noen til å peile for seg, men det koster mye. Vi får stort sett støvsugd det som er. Vi tar mye flere folk nå enn vi noensinne har gjort.

Hvis Jacobsen ikke får svar, legger han igjen en brosjyre om NRK-lisensen. Svarer beboerne ikke, ringer Jacobsen og purrer. Og etter hvert står han kanskje på døra igjen med skiltet sitt.

Denne kvelden tok han elleve.

TV-lisens

Alle som har TV, videospiller med mottakerdel eller satellittmottaker, skal betale lisens på 1850 kroner.

Lisenshaver kan ha så mange fjernsynsmottakere han/hun vil, men det forutsetter at mottakerne benyttes av vedkommende selv, ektefelle og barn.

Barn eller studenter som bor hjemmefra, må betale egen lisens.

Ved utgangen av 2002 var antall lisensbetalere 1745000. Det gir NRK 3,2 milliarder kroner.

<B>PÅ DØRA DI:</B> Linsenskontolløren kan komme når du minst venter det.