MATKØ: Hver fredag er det lang kø til Fattighuset ved Grønland kirke i Oslo. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix
MATKØ: Hver fredag er det lang kø til Fattighuset ved Grønland kirke i Oslo. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Fattig-Norge

Rekordmange fattige før jul

Når stadig flere må ty til Fattighuset for å overleve, snakker vi om en ny underklasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Norge, et av verdens rikeste land, vokser køen foran Fattighuset hvert eneste år før jul. Tenk det!

Utvilsomt ser vi en samfunnsutvikling hvor det er økende sosiale forskjeller. Og mange som faller utenom den velferd de fleste tar for gitt. Ekstra sårt er det når det er høytider som jul. Da er det naturlig og forventet at man koser seg litt ekstra. Men er økonomien svært anstrengt fra før, blir det å feire jul nærmest en umulighet.

Verst rammes kanskje de med barn.

I et samfunn med mye materiell velstand blir skammen over å falle utenfor ekstra stor. Det kan oppleves ydmykende i en fra før vanskelig livssituasjon.

Veiene inn i fattigdom kan være mange. De vanligste årsakene er samlivsbrudd, sykdom, uførhet eller man mister jobben. Dessuten er samfunnets sikkerhetsnett, Nav, langt ifra velfungerende nok. Noen får ikke det de har krav på, mens andre lider under latterlig lave kommunale satser for hjelp.

Når stadig flere må ty til Fattighuset for å overleve, snakker vi om en ny underklasse. Og dette har fått vokse fram uten at verken venstresiden eller høyresiden har tatt nødvendige politiske grep. De skylder heller på hverandre. Ja, for hvor er tiltakene når stadig flere må trygle om bistand? Noen som søker hjelp holder rett og slett på å fryse ihjel på gata. I Velferds-Norge. I 2016. Nylig uttalte Fattighuset at behovet for varme klær og soveposer er ekstra stort i år. Regjeringen snakker konsekvent om arbeidslinjen, men glemmer at veien inn i fattigdom er sammensatt. De skyver dermed mye av storsamfunnets ansvar over på individet selv.

Vel og bra at mange gavmilde frivillige og organisasjoner stiller opp, men snakker vi ikke her om et problem som først og fremst burde være et offentlig samfunnsansvar?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer