FLYKTNINGSTRØMMEN ØKER: FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi. Foto: EPA / NTB Scanpix
FLYKTNINGSTRØMMEN ØKER: FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Rekordmange må flykte

Brudd på flyktningenes rettigheter sprer seg som en epidemi verden over.

Meninger

Bildene på flyktningsituasjonen er velkjente. Overfylte båter i Middelhavet og vaklevorne sykler ved Storskog forteller om desperate mennesker. Nå kommer tallene som bekrefter alvoret. Det er ny rekord i antall mennesker på flukt; 65,3 millioner i 2015, en økning på 10 prosent i forhold til året før. Det er Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som presenterer situasjonsrapporten. Ved inngangen til 2016 hadde 24,5 millioner mennesker flyktet fra sitt hjemland. I tillegg var over 40,8 millioner fordrevet innad i eget land.

For ytterligere å gjøre tallene forståelige, er det påpekt at tre ganger flere enn hele Skandinavias befolkning er på flukt i dag. Økningen har skjedd siden midten av 1990-tallet i de fleste regioner, men kurven er blitt brattere de siste fem åra. UNHCR peker på tre årsaker: Konfliktsituasjoner som medfører masseflukt er blitt langvarige, som i Afghanistan og Somalia hvor de har vart i flere tiår. I tillegg oppstår nye dramatiske konflikter hyppigere, som i Syria, Sør-Sudan, Jemen, Burundi osv. Dernest ser man en trend der hjelpen til folk på flukt er fallende, og har falt siden slutten på den kalde krigen. I 2005 beregnet UNHCR at seks personer flyktet per minutt, i dag er gjennomsnittstallet 24.

Mengden av folk på flukt innebærer også økt risiko. 2015 ble året som også satte rekord i antall døde på flukt. Minst 5400 døde eller forsvant på forskjellige flyktningruter rundt om i verden. I de første fem måneden av 2016 antas 3100 å ha mistet livet, de fleste i Middelhavet. En rapport kalt «Fatal Journey», gjennomført av FNs organisasjon for migrasjon (IOM), anslår at minst 60000 har mistet livet underveis mot målet de siste 20 åra.

En global krise av en slik størrelse vil mobilisere verdenssamfunnet til innsats, skulle man tro. Det har ikke skjedd. Tvert imot ser vi at rike land løper om kapp for å innføre den strengeste flyktningpolitikken. Brudd på flyktningenes rettigheter sprer seg som en epidemi verden over, slik Flyktninghjelpen har registrert. Leger uten grenser har en like negativ analyse, og meldte før helgen at de ikke lenger vil ta imot penger fra EU-land og Norge, som en protest mot flyktningpolitikken. At diplomater og politikere mislykkes i å forhandle fram fredsløsninger både i Syria og i mer langvarige konflikter i Afghanistan og Somalia, gjør situasjonen enda verre. Nå haster det å få på plass ordninger for global ansvarsfordeling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.