KOMMENTARER

Rekordmange tyrkiske journalister i fengsel

Angstens tidsalder i Tyrkia.

I FENGSEL: Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan. Foto: TT / NTB Scanpix
I FENGSEL: Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den årlige oversikten over journalister i fengsel er nettopp offentliggjort. 2016 er et rekordår. Hvert år siden 1990 har The Committee to Protect Journalists (CPJ) offentliggjort lista. Per 1. desember i år sitter 259 bak lås og slå, opp fra 199 i fjor.

Nytt av året er at Tyrkia har gått forbi verstingen Kina. 81 tyrkiske journalister sitter i fengsel nå, mot «bare» 38 i Kina. Årsaken til at Tyrkia har klatret til topps på den lite flatterende lista er sommerens kuppforsøk og de påfølgende utrenskningene. CPJs oversikt er ikke fullstendig. Den tyrkiske eksilforfatteren Elif Shafak skriver i et essay i The New Yorker at president Recep Tayyip Erdogan er ansvarlig for at minst 140 er fengslet.

En av dem er Asli Erdogan, prisbelønt forfatter, redaksjonsmedlem og spaltist i avisa Özgür Gündem. Avisa, som rapporterte kurdiske nyheter, ble stengt og staben arrestert etter kuppforsøket. Asli Erdogan har sittet inne siden 16. august, anklaget for «medlemskap i en terroristorganisasjon» og for å «undergrave den nasjonale enheten».

Hun deler celle med 21 andre kvinner. Derfra smuglet hun ut et brev som ble lest opp under åpningen av bokmessa i Frankfurt i oktober. Hun skrev:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer