Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rekordmange tyrkiske journalister i fengsel

Angstens tidsalder i Tyrkia.

I FENGSEL: Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan. Foto: TT / NTB Scanpix
I FENGSEL: Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den årlige oversikten over journalister i fengsel er nettopp offentliggjort. 2016 er et rekordår. Hvert år siden 1990 har The Committee to Protect Journalists (CPJ) offentliggjort lista. Per 1. desember i år sitter 259 bak lås og slå, opp fra 199 i fjor.

Nytt av året er at Tyrkia har gått forbi verstingen Kina. 81 tyrkiske journalister sitter i fengsel nå, mot «bare» 38 i Kina. Årsaken til at Tyrkia har klatret til topps på den lite flatterende lista er sommerens kuppforsøk og de påfølgende utrenskningene. CPJs oversikt er ikke fullstendig. Den tyrkiske eksilforfatteren Elif Shafak skriver i et essay i The New Yorker at president Recep Tayyip Erdogan er ansvarlig for at minst 140 er fengslet.

En av dem er Asli Erdogan, prisbelønt forfatter, redaksjonsmedlem og spaltist i avisa Özgür Gündem. Avisa, som rapporterte kurdiske nyheter, ble stengt og staben arrestert etter kuppforsøket. Asli Erdogan har sittet inne siden 16. august, anklaget for «medlemskap i en terroristorganisasjon» og for å «undergrave den nasjonale enheten».

Hun deler celle med 21 andre kvinner. Derfra smuglet hun ut et brev som ble lest opp under åpningen av bokmessa i Frankfurt i oktober. Hun skrev:

«Jeg roper ut til dere, mine forfatterkolleger, fra et fengsel i Istanbul; et kvinnefengsel mellom en psykiatrisk klinikk og et forhenværende leprahospital. Jeg roper ut til dere bakenfor steiner, betong og piggtråd, som fra bunnen av en brønn. Her, i landet mitt, blir samvittigheten fordervet av ufattelig brutalisering. De prøver å drepe sannheten – det er blitt rutine, som om de var blinde. Og selv om jeg ikke vet hvorledes, vet jeg at litteratur alltid har klart å overvinne diktatorer. Den litteraturen skriver vi med vårt eget blod; for meg er den sannhet. Varme hilsener, Asli Erdogan.»

Situasjonen i Tyrkia er ekstrem. Titusener har mistet jobbene i løpet av det siste halvåret. Presidenten og partiet AKP har benyttet det mislykkede militærkuppet til å kvitte seg med all opposisjon. Det har skapt et uhyggelig klima av angiveri og sladder blant folk som vil opp og fram, skriver Elif Shafak. Hun mener at dette dyrker fram opportunistiske forfatter og journalister som «offentlig krever at deres kolleger skal arresteres og som feirer når kravene deres blir oppfylt». Slik forvitrer alt intellektuelt liv i dagens Tyrkia.

Resultatet blant skribentene er avpolitisering, selvsensur, overdreven bruk av abstrakte skrivemåter og svart, skarp satire. Humor er farlig i Tyrkia. Det er heller ikke ufarlig utenfor landets grenser. Et satirisk dikt framført på TV i Tyskland medførte en «diplomatisk note» fra Tyrkia, med krav om at komikeren Jan Böhmermann straffes for ærekrenkelser.

Tyrkerne lever i angstens tidsalder, mener Elif Shafak: « ... og det er kort vei fra angst til sinne og fra sinne til aggresjon.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!