Rekordoppslutning om Notodden Blues Festival

Dagbladets mann på bluesfestivalen oppsummerer fire dager med folk og blues.

PERFEKT FOSTER-STILLING: Ruthie Foster sto på flere forskjellige scener under Notodden Blues Festival denne helga, og ble raskt en snakkis blant festivalgjengerne. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
PERFEKT FOSTER-STILLING: Ruthie Foster sto på flere forskjellige scener under Notodden Blues Festival denne helga, og ble raskt en snakkis blant festivalgjengerne. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOTODDEN (Dagbladet): «The best of people and blues» er mottoet til Notodden Blues Festival.

Men aller best under årets jubileumsfestival har været vært. Etter en begredelig sommer, kom det endelig en slags tørkepause fra festivalens andre dag og ut. Glimt av sol  var det også.

Festivalen har i år hatt besøksrekord, med om lag 30.000 mennesker inne på konsertarenaene. Ytterligere 10.000 vandret gatelangs.

Antall solgte billetter er om lag 23.000. Det er ikke rekord, men svært nær.

Men en annen rekord ble satt: Aldri før har det vært så mange som 10.000 inne på bryggeområdet. Det var ZZ Top som fikset det.

Trioens konsert ble en dyrere produksjon enn forventet, og festivalledelsen vil nå drøfte om de skal ha et like høyt ambisjonsnivå som under årets rekordfredag. Men tilbakemeldingene har vært gode.

Som kunstnerisk leder Jostein Forsberg sier:

GRETTEN: Southside Johnny backstage under Notodden Blues Festival. Seint i går kveld var han blid som ei sol, og ga en flott konsert i bluesteltet. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
GRETTEN: Southside Johnny backstage under Notodden Blues Festival. Seint i går kveld var han blid som ei sol, og ga en flott konsert i bluesteltet. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

- Folk ville ha ZZ Top, og det fikk de!

- Vi har levert et jubileumsprogram som folk har tatt imot med åpne armer, fortsetter Forsberg.

-  Det har ikke ødelagt noe for merkevaren til festivalen og identiteten til byen.

Han sier det er for tidlig å si om det blir overskudd for festivalen.

- Men vi har en bra følelse.

Han bekrefter også at de navnene som står høyest på ønskelista for neste festival - som vanlig - er Eric Clapton og ekteparet Derek Trucks (Allmann Brothers Band) og Susan Tedeschi. 

Bluesfestivalen i telemarksbyen ble avsluttet i ettermiddag med Damer i blues og Mikael Wiehe. For mange kom høydepunktet natta før, da Amund Maarud stilte med blåserekke og fullt øs i Hovigs hangar.

HØYDEPUNKT: Jonny Lang på Brygga lørdag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
HØYDEPUNKT: Jonny Lang på Brygga lørdag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Du trenger ikke reise lenger enn til Skogbygda i Nes for å finne rotekte blues med godkjente tilsetningsstoffer.

Amund er rett og slett i sitt livs form og gir litt ekstra for et hengivent festivalpublikum.

Som vanlig på festivalen er det på de små stedene du får de virkelig gode opplevelsene. Det er ikke så mange igjen av dem
etter at festivalen er blitt atskillig mer kompakt de siste to åra.

Men - Folk & Blues Stage er fortsatt en liten oase, litt tilbaketrukket.

Scenen er laget som en såkalt «front porch», en terrasse på en sliten shack i Mississippi, eller ei rønne som det vel heter i vår språkdrakt.

Knut Hem med band, Jonas Alaska, Ruthie Foster og Bill Booth med Bill Troiani var blant dem som bidro med litt «stillere musikk» enn ellers.

Men det var ikke bare kos der, heller. Southside Johnny skulle gjøre en duokonsert lørdag, men insisterte - med svært kort varsel - på at de måtte være fem på scenen. Etter en halv time ga en tydelig reisesliten Johnny blaffen, og forlot scenen.

BLUESHEDER: Munnspiller James Cotton foran skiltet Notodden har fått fra staten Mississippi - som den første byen utenfor USA. Den er et bevis på at Notodden er en ekte bluesby. Finn Koldrup, som arrangerer turer til Mississippi, sikret seg autografen. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
BLUESHEDER: Munnspiller James Cotton foran skiltet Notodden har fått fra staten Mississippi - som den første byen utenfor USA. Den er et bevis på at Notodden er en ekte bluesby. Finn Koldrup, som arrangerer turer til Mississippi, sikret seg autografen. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Formen var atskillig bedre da New Jerseys nest største sønn og hans Asbury Jukes spilte på den store scenen på kvelden.

Little Steven (eller Miami Steve, som han kalte seg da), valgte riktignok E. Street Band etter hvert, men fortsatte å skrive låter, var manager og produserte.

Johnny ble ikke stor som kamerat Bruce Springsteen, men har utrolig lojale fans - som på kvelden fikk det de ønsket av en atskillig mer opplagt Southside Johnny.

Roomful of Blues hadde med seg Mr. Superharp, amerikanske James Cotton, som gjest. Men det varte og rakk før han kom ut på scenen seint fredag kveld.

Roomful of Blues er et tøft band, med en hardtarbeidene blåserekke, men etter nesten halvannen time holdt vi på å gi opp Cotton - om det ikke var for at vi skimtet en forlengst spilleklar 77-åring i halvmørket.

Da konserten egentlig skulle vært slutt, kom Cotton endelig inn med munnspillremsa si - og beviser med sine om lag 40 fattige minutter i scenelyset hvorfor han kanskje er verdens beste nålevende munnspiller. Men før han er ferdig er klokka nærmere 02.30, og det er ikke mange igjen til å stå for sluttapplausen.

James Cotton gikk i lære i bandet til Muddy Waters, men har stått på egne bein atskillig lengre. Man undres over at det virkelig er mulig å få så mye ut av det enkle instrumentet harpa tross alt er. Stemmen svikter, men han er like virtuos, myk, hard og lyrisk i tonen.

Hatten av for Cotton, med eller uten bomull i øra.

SÅ LYSET: Notodden Blues Festival feiret 25-årsjuileum i helga. Det ble markert med lysshow på trærne på torget. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
SÅ LYSET: Notodden Blues Festival feiret 25-årsjuileum i helga. Det ble markert med lysshow på trærne på torget. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Som første by utenfor USA fikk Notodden denne helga en Mississippi Blues Trail Marker - som et bevis på at det går ei historisk linje fra staten der bluesen ble født og til telemarksbyen som i år feirer 25-årsjubileum.

USAs ambassadør, Barry White, hadde tatt turen for å avduke skiltet sammen med representanter for Mississippi og The Blues Foundation i Memphis. Æresgjest var James Cotton fra Tunica, Mississippi.

Både festivalen og Europas Blues Senter - på Notodden - har tidligere mottatt Keeping the Blues Alive-priser. Kanskje er det sånn at Notodden egentlig er en by i Mississippi?

Vel, den er ihvertfall vennskapsbyen til den viktigste av alle bluesbyer, Clarksdale. I Mississippi!

Ruthie Foster var snakkisen under årets festival, ikke minst etter lørdagens kirkekonsert - i ei «stinn kirke». Texaneren ble kåret til beste tradisjonelle kvinnelige artist og fikk pris for beste dvd under Blues Music Awards i Memphis i mai.

Det er lett å forstå når du opplever dama live, enten det er elektrisk eller akustisk, i stort eller lite format.

LURESKJEGG: ZZ Top-fans på bandets konsert fredag kveld. Men Texas-trioen innfridde ikke. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
LURESKJEGG: ZZ Top-fans på bandets konsert fredag kveld. Men Texas-trioen innfridde ikke. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer