FLERE BØKER PÅ VEI:  Etter ei uke i salg, har Aschehoug forlag bestilt et andreopplag på 40 000 eksemplarer av «Gjenferd». 
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
FLERE BØKER PÅ VEI: Etter ei uke i salg, har Aschehoug forlag bestilt et andreopplag på 40 000 eksemplarer av «Gjenferd». Foto: Lars EIvind Bones /DagbladetVis mer

Rekordsalg for Nesbø

Nå er opplaget på 200 000. - Dette er helt vilt.

(Dagbladet): - Boka ble lansert for ei uke siden, det er bare noen få tusen igjen. Dette er rekordtall for krim i Norge, sier Even Råkil, rettighetssjef i Aschehoug.

200 000 bøker Torsdag den 9. juni ble Jo Nesbøs niende roman om Harry Hole lansert. Samme uke gikk «Gjenferd» rett inn på toppen av bestselgerlista for skjønnlitteratur.

Nesbø har tidligere bevist at han kan selge bøker. Nå slår han alle rekorder.

Førsteopplaget var på 110 000 bøker. I tillegg var 50 000 forhåndsbestilt gjennom Bokklubbene.

- Vi trykker opp et nytt opplag på 40 000. Dette er helt enestående. I min tid i forlaget har jeg aldri merket et så stort trøkk på noen bok. Dette er veldig, veldig morsomt, sier Mona Ek, pressekontakt i Aschehoug forlag.

- Helt vilt I «Gjenferd» er politietterforsker Hole tilbake i Oslo. Det narkotiske stoffet fiolin florerer på gata, og hans pleiesønn Oleg blir arrestert for drap.

Med andreopplaget har krimromanen nå blitt trykket opp i utrolige 200 000 bøker. Og det kan bli flere.

- Boka har gått rett ut herfra. Alle 50 000 er utsolgt. Vi vurderer nå å bestille et nytt opplag, sier Marius Aronsen, redaktør for Bokklubben Nye Bøker.

Han har sjelden opplevd liknende.

- Det er lenge siden jeg har opplevd denne typen trøkk, men det var også godt forhåndssalg på «Snømannen». Det er helt unikt, det er ingen som likner på Nesbø. Dette er helt vilt, sier Aronsen.

Skiller seg ut Interessen rundt forfatteren er enorm. Nesbøs bøker er oversatt til 40 språk, og har solgt mange millioner internasjonalt.

I mai var Nesbø i USA for å lansere «Snømannen», og i begynnelsen av juni var han i Italia for å presentere boka for et italiensk publikum. Etter kort tid gikk boka inn på bestselgerlistene i begge landene.

Aronsen mener Nesbø skiller seg ut, og forklarer de gode salgstallene slik:

- Han er mer hardkokt, og bøkene har en annen stil enn andre krimforfattere som selger godt i Norge. Menn som liker å lese faktabøker, liker også å lese Nesbø. Han er en forfatter som når bredt ut, sier Aronsen.

Dagbladets Torbjørn Ekelund skrev i sin anmeldelse av «Gjenferd» at Nesbø er «en mester i sitt dag».

HARRY HOLE ER PÅ VEI:  Dette bildet er tatt utenfor Forlagssentralen den 1. juni. Traileren er smekkfull av Jo Nesbøs bok «Gjenferd». Foto: Einar Einarsson
HARRY HOLE ER PÅ VEI: Dette bildet er tatt utenfor Forlagssentralen den 1. juni. Traileren er smekkfull av Jo Nesbøs bok «Gjenferd». Foto: Einar Einarsson Vis mer