BILLIGERE: Sjakk-OL koster bare 1/3 av hva Oslo kommune planlegger å bruke på søknaden for å få vinter-OL. Her er Magnus Carlsen mot Viswanathan Anand under sjakk-VM i fjor. Foto: NTB Scanpix
BILLIGERE: Sjakk-OL koster bare 1/3 av hva Oslo kommune planlegger å bruke på søknaden for å få vinter-OL. Her er Magnus Carlsen mot Viswanathan Anand under sjakk-VM i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer

Rekordsmell for sjakkfest

181 land kommer til sjakkolympiaden i Tromsø. Det er flaut at regjeringen ikke har gitt en ekstrabevilgning på 15 millioner kroner i revidert statsbudsjett.

Meninger

Gjennom jubileumsåret 2014 kommer det opp store og små folkefester. Ingen slår forventningene bedre enn 100-årsjubilanten Norges Sjakkforbund. 181 nasjoner har varslet sin ankomst til den 41. sjakkolympiaden i august. Tromsø ble nektet vinter-OL. Tildeling av Sjakkolympiaden 2014 framsto derfor for mange som en trøstepremie. Ett obskurt sportsarrangement for en billig penge. Men sjakk er ikke så sært som mange tror, og rekordmange påmeldte lag vil gjøre dette bli verdens tredje største sportsarrangement. Kun 88 land deltok i vinter OL Sotsji.

Sjakk er anerkjent som sport i 105 land, og tallet øker. Mer enn 30 land bruker sjakk i skolen. Vi er ikke blant dem, men Simen Agdesteins sjakklinje på NTG har trent sjakkspillere siden 1998. Rekorddeltakelse vil bety at alle hotellrom i byen fylles til randen i to uker. Tromsø er eksotisk, og utlendinger har ingen forståelse for offentlig fattigdom og behovet for ekstrabevilgninger på statsbudsjettet.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Sjakkolympiaden krever ikke bygging av dyre anlegg. Det holder at Tromsø huser gjester fra hele verden og stiller med spillehall og nok bredbånd til å formidle kampene. Tromsø 2014 vil overføre daglig over 500 partier live på internett med analyser og levende bilder. Sjakkolympiaden må ta høyde for 10 000 treff i sekundet. NRK sender sjakk-tv hver dag. Det er en formidabel oppgave som krever IT-kunnskap, smarte løsninger og god infrastruktur. Tromsø2014 er en investering i norsk kompetanse og kunnskap.

6 av 10 nordmenn så Magnus Carlsen bli verdensmester. En milliard mennesker fulgte kampene på verdensbasis og bragden fikk god omtale i 89 land. Sjakk har lenge vært en internettsport, og tv-kanalene begynner så smått å forstå hvor spennende sjakk blir med riktig grafikk og tilhørende analyser.

Sjakkolympiaden er i grunn et verdensmesterskap for lag. Bare to ganger tidligere har turneringen vært i Norden - siste gang i Helsinki 1952. Stockholm var vertsnasjon i 1937. De beste nasjonene er potensielt store markeder. Russland, Kina, USA og India hevder seg alltid i tet. Stat og næringsliv bør se den 41. sjakkolympiaden i Tromsø som en unik mulighet til å promotere Norge.

Til tross for størrelse og popularitet koster arrangementet bare 1/3 av hva Oslo kommune planlegger å bruke på søknaden for å få vinter-OL. Det er flaut at regjeringen ikke har gitt en ekstrabevilgning på 15 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Kulturministeren risikerer arrangementet som om tre måneder lover å levere tidenes sjakkfest.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.