Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rekordstor bistandsøkning

STYRELEDER

i Kirkens Nødhjelp, Thor Bjarne Bore, kommenterer i Dagbladet 4. oktober Regjeringens nye utviklingsmelding og uttrykker bekymring for at Regjeringen ikke vil nå målet om at 1 prosent av brutto nasjonalinntektene (BNI) skal gå til bistand. Regjeringen har i statsbudsjettet foreslått en historisk stor økning av bistandsbudsjettet for 2005. Vi foreslår å øke bistanden med 1,6 milliarder kroner, noe som vil føre til et bistandsbudsjett på rekordhøye 16,6 milliarder kroner. Siden Regjeringen tok over i 2001 har bistanden økt med 35 prosent. Aldri har vi vært nærmere målet om å gi 1 prosent av BNI i bistand. Og viktigst av alt: Økningen vil gi flere barn vaksiner, flere HIV-smittede medisiner, flere jenter skolegang og flere sultende nødhjelp.

Samtidig er det ingen hemmelighet at prosentmålet ikke vil bli nådd i inneværende periode. Målet står fast, og i neste stortingsperiode bør det utgjøre «gulvet» for norsk bistand.

LIKE VIKTIG

som nivået på bistanden, er innretningen av den. Regjeringen er opptatt av å få mest mulig utvikling for hver bistandskrone. Pengene skal komme de fattigste til gode. Derfor foreslår vi at brorparten av økningen i den langsiktige bistanden skal gå til de fattigste landene og til Afrika. Etter flere år med kutt i bistandsbudsjetter verden over, er trenden nå i ferd med å snu. De fleste rike landene øker eller har planer om å øke bistandsbudsjettene sine. Dette er en svært gledelig utvikling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media