Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rekordstort klimabudsjett

Det har aldri vært brukt så mye på klimatiltak som i dette budsjettet.

I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og klimaminister Tine Sundtoft på åpningen av toppmøtet i FN, der de bærekraftige utviklingsmålene skal vedtas. Foto: NTB Scanpix
I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og klimaminister Tine Sundtoft på åpningen av toppmøtet i FN, der de bærekraftige utviklingsmålene skal vedtas. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har lagt fram forslag til statsbudsjett med en historisk sterk innsats for å begrense klimaendringene. Og vi er nærmere i å nå det ambisiøse klimamålet for 2020 enn under forrige regjering.

Dagbladet skriver på lederplass 8. oktober at «Det er oppsiktsvekkende at en norsk regjering i vår tid kan legge fram et budsjett som bygger på økning i utslipp av klimagasser». Avisen peker her trolig på en setning i nasjonalbudsjettet, der det kan synes som om anslag for utslippene i 2020 har økt.

Faktum er at dette er en rent teknisk endring. Ny kunnskap viser nemlig at metan har sterkere klimaeffekt enn tidligere antatt. Det nyeste anslaget vi har for utslippene i 2020 stammer fra revidert nasjonalbudsjett i 2014. Nye tall kommer i neste års nasjonalbudsjett. Dagbladet skriver også at «budsjettet mangler helt tiltak som kan vri investeringer og nye arbeidsplasser i grønn retning». Dagbladet burde ha lest budsjettet før avisen skriver sin lederartikkel. Vi har en lang rekke økninger på klimabudsjettet, i flere departement. Faktisk har det aldri vært brukt så mye på klimatiltak som i dette budsjettet.

Noen eksempler: Over 14 milliarder kroner mer til klimateknologifondet, Enova får nesten 90 millioner kroner mer, det er 50 % økning i bevilgning til sykkelveier, et rekordstort jernbanebudsjett føres videre og vi dobler innsatsen for biogass.

Gapet mellom utslippene nå og det som er målet i 2020 er mye mindre enn under forrige regjering. Det grønne skriftet er ikke tomme ord, slik deler av miljøbevegelsen helt grunnløst hevder. Regjeringens budsjettforslag inneholder kraftfulle klimatiltak på mange ulike områder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!